Selle peale tõttas teine valimisliitlane, Tarmo Treimann mind valetamises süüdistama. (“Taavi Aas vassib jälle! Tasuta ühistransport on nagu väike roosa õhupall, kuid probleeme see ei lahenda “ 01.09, Delfi).

Ülemiste-Pirita buss on olemas

Paistab, et Vaba Tallinna Kodaniku liikmed ei pannud tähele, mida ütles nende liider Erik Vest 11. augustil Paides peetud debatil.

“Meil on Ülemiste, meil on Tammsaare, aga kuidas sinna pääseda? Minule Pirita inimesena öeldakse, et istuge Hobujaamas ümber! Sõida Piritalt Hobujaama, et siis sõita Ülemistele. Kusjuures võiks bussiliini panna, mis viiks otse läbi Lasnamäe Ülemistesse. Lihtsalt on teadmatus, oskamatus...” (Delfi, 11.08, videos ca 35.30). Ehk oleks nüüd kena, kui kõiki rumalateks pidavad valimisliitlased nüüd natuke hoogu maha võtaks ja oma sõnade eest vabandaks.

Aga ei, Treimann laseb aga edasi. “Võib-olla talle Põltsamaa elanikuna ei lähegi Tallinna eluprobleemid korda...” viskab valimisliitlane järgmise süüdistuse õhku. Vabandust, aga Gustav Adolfi Gümnaasiumi vilistlasena ei pea ma nüüd küll oma juuri kellelegi tõestama. Elan Tallinnas Mähel, kus on mu ema kodu. Mitte just kaugel sellest paigast, kust seesama buss 49 läbi sõidab. Lisaks on mul korter Pärnu maanteel, kus elavad mu kooliskäivad tütred. Jah, Põltsamaal on ka elupaik. Ja siis? Põltsamaa on kena koht, sõitke ise sealt vahepeal läbi.

Arvestasime õpilaste vajadustega

Valimisliitlane Treimann erinevalt Vestist on siiski kuulnud bussist, mis sõidab Piritalt Ülemistele. Ta toob mängu ühe kevadise episoodi, kus tõepoolest tegelesime Pirita inimeste ettepanekuga muuta bussi marsruuti. Uuel marsruudil oleks elanud rohkem inimesi, see oleks hakanud ka minu kodule lähemalt käima, kuid Pirita majandusgümnaasiumi õpilaste teekond peatusest kooli oleks oluliselt pikenenud ja seda me ei soovinud. Seda, kus antud liin peaks täpselt kulgema, võime muidugi tulevikus veel arutada.

Treimann osutab, et ma ei tulnud rahvaga kohtumisele, kus liini muutmist arutati. Tallinna transpordiameti esindajad osalesid küll kohtumistel ja nende töö see ongi.

Treimann räägib, et validaatoritest saadud info põhjal pole ühtegi liini muudetud. Võin öelda, et ettepanekuid liinide muutmiseks laekub üsna sageli. Kui need tulevad, siis vaatame nii validaatorite kui ka muul viisil kogutud andmeid, kas liinimuudatuseks on üldse alust või on tegemist lihtsalt mõne üksiku inimese erisooviga.

Kordan taas seda, mis varemgi – vajame Arvamusfestivali kõrvale ka Teadmistefestivali. Valimisliidud võiks tõesti Tallinna avalikku ellu tuua uut energiat ja värskeid mõtteid. Kuid kõikide rumalaks pidamine ja faktide mittetundmine, mida me Treimanni ja Vesti sõnavõttudest kuuleme, pole ilmselt see tee. Tallinna transpordiametis ning Tallinna Linnatranspordi ASis ning mujal Tallinna linnasüsteemis töötab hulk häid ja kogenud spetsialiste. Kui kõik asjad pole kohe nii nagu soovite, siis reeglina on selleks teatud põhjused.