Siinkohal pean ma enda kohustuseks viidata mõnele faktile, mis aitavad linnakodanikul tausta mõista. On teada tuntud fakt, et Eri Klas vahendas Estonia teatrisse Gergievi dirigeeritud kontserdi, mille taga oli Tallinna meeri suur sõber ja kontaktisik Kremlis Vladimir Jakunin, ja millega kaasnes stalinlike plakatite eksponeerimine. Paistab, et andes sõrme, võeti taaskord terve käsi. Kas kõik see on küünlaid väärt, austatud maestro?

Mis puutub justiitsminister Urmas Reinsalu poolt välja öeldut, leian minagi, et tegu on tõega, mis küll vajab kordamist: tänane (küll ametist eemaldatud) Tallinna linnapea on Eestile ohtlik ja hoiab pealinna pantvangis.

Maestro Eri Klas kirjutab, et Urmas Reinsalu ei tohi meeri kohta öelda, mida tema tegevusest arvab, sest Eestis kehtib süütuse presumptsioon. Ometigi just seda Reinsalu rõhutab – Eesti õiguskaitse asutusi ei tohi ähvardada ja mõjutada, nagu seda on otsustanud teha Keskerakonna juhtfiguurid. On kurb, kui Eesti õiguskaitseorganeid ja sellega kogu Eesti julgeolekut üritatakse õõnestada, et õigustada isiklikke seadusrikkumisi. Veel kurvem on näha, et avaliku elu tegelased asuvad ähvardajate poolele.

Kas linnapea on jumal – nagu andis mõista Tallinna Televisiooni juht Toomas Lepp – või mitte, see on puhtalt usu küsimus. Küll aga kinnitavad taolised väljaütlemised linnalegendi, et Keskerakonna näol on tegemist mitte klassikalises mõttes parteiga, vaid ususektiga. Õigusliku hinnangut seega saab anda Usuasjade Instituut. Loomulikult soovin Toomas Lepale edu, kui ka tema südames on leidnud omale koha Jumal, aga loodetavasti ei tundu esmaspäeva hommikul, et Jumal on asendunud lihtsalt puuslikuga.

Tegelikult on need nn kaks arvamust loodud ühest allikast - seda näitab nende sisu.

Toomas Lepp ütleb, et Keskerakonna esimees on jumala asemik ja kes teda kritiseerib, asetab ennast jumalast kõrgemale. Maestro Eri Klas ütleb, et linnapea valgustkartvate tegude loetlemine peab tähendama ametikohalt lahkumist, kuna see tekitab viha.

Kas ei peaks sellest johtuvalt Tallinna volikogus sisse andma paar eelnõu? Lisaks vajab ülevaatamist Tallinna põhimäärus, KOKS ja vabariigi valimiskomisjoni töömaterjalid. Ilmselgelt ka põhiseadus, sest tegemist on – kui uskuda Keskerakonna kakapropaganda masinat, mis tallinlaste raha eest tublisti rämpsu toodab – pretsedenditu juhtumiga, kus lisaks lihtsurelikele osaleb valimistel vanajumal ise.

Meenub paari aasta tagune juhtum, kui Tallinna linnapea „unustas“ majanduslike huvide deklaratsiooni märkida nn Šveitsi ärimehe laenu. Ilmselt leidis ta juba siis, et on üle maistest seadustest.
Kala hakkab ikka peast mädanema ja ilmselgelt lõhnab ta juba tükk aega halvasti. Ei aita siin enam meediatrikid – kord Simson all ja meer peal või oli see vastupidi.

Kordan enda poolt juba ammu öeldut: Head Kohukesed, parem õudne lõpp kui lõputu õudus.