Majanduskriisi lahendamiseks valis Obama kesktee ehk fiskaalstiimulid ning finantssektori ja autotööstuse päästeprogrammid, toeks oli ka Föderaalreservi uuenduslik rahapoliitika. Pankade ja autotööstuse riigistamist või siis pankrotti laskmist nõudvate kriitikute – ja neid oli palju – üllatuseks Obama plaan töötas, majanduslangus lõppes 2009. aasta juunis. Taastumine kujunes küll pikaks ja aeglaseks. Selle üks põhjuseid oli 2007.–2008. aasta krahhi tõsidus ja teine põhjus oli vabariiklaste tegevus: nad said 2010. aastal kongressis enamuse ja blokeerisid majanduse edasise stimuleerimise. Paistab, et vabariiklased toetavad fiskaalstiimuleid ainult siis, kui nemad on Valges Majas võimul.

Obama kontole sai kirja veel kaks saavutust, enne kui vabariiklased pidurdama hakkasid: finantssüsteemi reform (Doddi-Franki akt) ja tervisekindlustuse reform Obamacare. Doddi-Franki akt vähendas finantskriisi kordumise tõenäosust, Obamacare andis tervisekindlustuse üle 20 miljonile ameeriklasele ja pidurdas tervishoiukulutuste kasvu.

Obama lahkub ametist palju parema reitinguga, kui enamik Ameerika presidente on saavutanud, ja palju kõrgemaga kui Trumpil praegu.

Kaks sõda, mille Obama päris, olid juhtimatud. Kuid Obama tegi rasked otsused, mis viisid Osama bin Ladeni elimineerimiseni – eesmärk, mille vastu George W. Bush oli Iraagi ründamise õhinas huvi kaotanud. Ja 2015. aastal, kui meedia oli juba hakanud Obamat nimetama välispoliitikas läbikukkunuks, jõudis ta mitme läbimurdeni: tuumalepe Iraaniga, suhete normaliseerimine Kuubaga, Vaikse ookeani kaubanduslepe (TPP). Ta aitas kaasa ka globaalse kliimaleppe sõlmimisele, eriti Hiina kaasamisele leppesse.

Donald Trump, kes alustab palju lihtsamates tingimustes kui Obama, on lubanud enamiku Obama ettevõtmisi tühistada. Näiteks TPP on surnud ja nelja aasta pärast on seda ilmselt liiga hilja taaselustada, sest Ida-Aasia riigid võivad koonduda Hiina juhitud kaubandusblokki.

Mõnd Obama saavutust on aga keeruline päriselt tühistada. Näiteks Obamacare’i ja tuumalepet Iraaniga. Obamacare’i võib vabariiklastel õnnestuda teha mõned väiksed muudatused, et asjale saaks anda teise nime. Iraani tuumaleppest loobumine aga ei annaks muud tagajärge kui see, et Iraan jätkab oma tuumaprogrammi.

Obama lahkub ametist palju parema reitinguga, kui enamik Ameerika presidente on kunagi saavutanud, ja palju kõrgemaga kui Trumpil praegu.

© Project Syndicate, 2017