Riigipöördekatsega seostatakse rühma sõjaväelasi, kes on truud Fetullah Güleni terroristlikule organisatsioonile (FETÖ, samuti tuntud Güleni liikumise ja liikumise Hizmet nimetuse all).

Endise vaimuliku Fetullah Güleni asutatud liikumine töötab range hierarhia alusel ja on levinud üle maailma. Rahu ja religioonidevahelise dialoogi edendamise sõnum pole muud kui kattevari liikmete tegelikule eesmärgile: imbuda sisse riigisüsteemi ning, kui valmisolek on saavutatud, rünnata ja riigivõim üle võtta.

Organisatsioon omistab erilist tähelepanu haridustegevustele. Nad on avanud enam kui 2000 kooli, millest 700 asuvad Türgis. Kõnealused koolid on uute liikmete värbamise baasiks. Koolilõpetajad (nii nende endi koolide kasvandikud kui ka need, kelle haridusteed on toetatud mõnes teises õppeasutuses) aidatakse ebaseaduslikke vahendeid kasutades riiklikele ametikohtadele. Nii ongi neil õnnestunud oma läbi oma jüngrite, keda haridustee algusest saadik on usuliselt ja ideoloogiliselt suunatud, riigisüsteemi sisse imbuda.

Nad on tegevad ka ettevõtluses. Neil on muu hulgas oma pangad ja kindlustusseltsid liikumise tegevuse rahastamiseks, haiglad ja mittetulundusühingud poolehoidjate ringi suurendamiseks ning meediaväljaanded Fetullah Güleni reklaamimiseks ja liikumise tegevuse ülistamiseks.

Sisseimbumine

Riigipöördekatsele eelnenud uurimine paljastas, et Güleni liikumise järgijad on sisse imbunud erinevatesse riigistruktuuridesse, ennekõike sõjaväkke, politseisse ja kohtusüsteemi. Nad on ennast sisse seadnud poliitikas, haridussüsteemis, riigihalduses, meedias ja ettevõtluses, olenevalt sellest, millised valdkonnad vastavas riigis esmaolulised on. Seejuures ei unusta nad hetkekski oma lojaalsust liikumise vaimsele juhile ja kohustust tasuda oma võlg organisatsiooni ees. Nad on saavutanud märkimisväärset edu ka lobitöös tänu laialdastele sidemetele, annetustele ja heategevusele. Organisatsiooni aastakäive on ligikaudu 25 miljardit dollarit.

Igale objetiivsele vaatlejale peaks praeguseks olema selge, et Güleni liikumine ei piirdu kaugeltki koolide, heategevuse ja religioonidevahelise dialoogi edendamisega nagu end maailmale esitletakse. Güleni liikumisel on tumedam pool, mis tegeleb varjatud tegevustega, olgu selleks tõendite võltsimine, pealtkuulamine, valeinformatsiooni levitamine, väljapressimine või kohtuga manipuleerimine. Nendega on seotud häirivalt palju juhtumeid, kus nende vastased - sõjaväeametnikud, ajakirjanikud, politseinikud, MTÜde esindajad ja ärimehed - on langenud laimu ja ahistamiste ohviks või vangistatud.

Türgi inimesed nõuavad nüüd, et riik teeks oma tööd ja kannaks hoolt selle eest, et taoline episood enam kunagi ei korduks. Inimesed nõuavad, et riik puhastataks kolmekümne aasta jooksul selle struktuuridesse salaja imbunud inimestest. Tegemist ei ole lihtsa ülesandega, kuid see tugineb juba alustatud tööle. Riigipöördekatse toimus ajal, mil valmistati ette gülenistide eemaldamist sõjaväest. Nimekirjad kohtusüsteemis, sõjaväes, politseis, ajakirjanduses, haridusasutustes ja äriühingutes võtmepositsioonidel olevatest Güleni liikmetest olid juba valmis. Riigipöördekatse tõi ilmsiks, et liikmete arv ületab ka kõige kaugeleulatuvamad hinnagud. Inimesed nõuavad tegusid ja õiglust. Süüdistuste paikapidavuse ja lõplike karistuste üle otsustavad Türgi kohtud. Kogu protsess viiakse läbi kooskõlas õigusriigi põhimõtete ja rahvusvaheliste inimõiguste standarditega.

Ajal mil Türgi rahvas demokraatiat kaitstes eeskuju näitab, võiksid meie partnerid Türgi üle rõõmu tunda ning anda Türgi demokraatlikult valitud juhtkonnale, parlamendile, prokuröridele ja kohtunikele võimalus end tõestada.