See on ka eeldus uue presidendi ees olevate välispoliitiliste teemadega edukal tegelemisel. Olgugi, et Eesti presidendil pole alati otsest rolli rahvusvahelistel kohtumistel, nagu näiteks NATO ja Euroopa Liidu tippkohtumised, kus Eestit esindab peaminister, on Eesti riigipeal võimalik kaasa rääkida ja hoiakuid kujundada nii Euroopa Liidu olulistel ja elulistel teemadel kui NATO ja Euroopa julgeoleku küsimustes. Selleks pakuvad võimalusi olulised rahvusvahelised konverentsid, laia kandepinnaga meediaväljaanded, aga ka kahepoolsed kohtumised teiste riigijuhtidega ning sellega kaasnev tähelepanu. Ja muidugi uue riigipea järjest kasvav rahvusvaheline autoriteet.

Ka Eesti presidendile pakub Euroopa tuleviku osas nähtavat kaasarääkimise võimalust järgmisel suvel algav Eesti eesistumine Euroopa Liidus. Seda aega tuleb oskuslikult kasutada ja Kaljulaidi tugevus on Euroopa Liidu toimimise täpne tundmine.

Riigipea on oluline Eestisse suhtumise kujundaja meie naaberriikides. Nii Soomes kui Lätis, aga ka teistes meie piirkonna riikides. Venemaal paraku vähem, sest nende suhete dünaamika lähtekohtades pole palju ruumi vabal meediakajastusel ja ühiskonna hoiakutel. Aga hoolimata sellest on oluline ka riigipea isiklik kontakt meie naaberriikide juhtidega. See on lihtsalt täiendav inimlik dimensioon, mida ei maksa alahinnata.

Uus president saab kaasa aidata Eesti pürgimisele ÜRO julgeolekunõukogu ajutiseks liikmeks. Selles on iga nähtav panus oluline.

Eesti president esindab rahvusvaheliselt ka Eesti väärtusi. Seetõttu on Eesti rahvusvahelise autoriteedi jaoks vägagi oluline, et riigipea rahvusvahelises agendas oleks olulisel kohal inimõiguste ja inimeste põhivabaduste kaitse.

Aga on selge, et välis- ja sisepoliitika on teineteisega lahutamatult seotud. Seega saab uue riigipea välispoliitist edukust toetada ka tema sisemaine edukus. Usun, et Kersti Kaljulaid suudab hoida mõlemapoolset liikumist - nii häid mõtteid Eestist muusse maailma kui vastupidi.

Ja igal juhul tuleb riigipeal juba põhiseaduse mõttest lähtuvalt teha kõik, et keerulisel ja ettearvamatul ajal oleks Eesti välispoliitika võimalikult ühtne ning meie liitlasi austav ja arvestav.