Eesti riigi ja Gemalto suhted ei ole niigi head. Gemalto AG käib meie riigiga kohut, kuna ta kaotas riigihanke Eesti ID-kaardi toomise, personaliseerimise ja sertifitseerimise teenuse pakkumiseks aastateks 2019 kuni 2023. Asja arutab Tallinna halduskohus.

Nüüd ilmub välja ID-kaarte tootva Gemalto Eesti esindaja Andreas Lehmann, Trüb Baltic AS tegevdirektor, kes hakkab loopima süüdistusi, et tema olla Piirivalve- ja Politseiametit ning Riigi Infosüsteemide Ametit ID-kaardi turvahädadest informeerinud juba 15. juunil. Selle kohta ühtegi tõendit ta aga ei esitanud. Ainult süüdistas eestlasi, et meie rahvas on laisk, juuni keskel valmistub juba Jaanipäevaks, mis kestvat sügiseni. Keegi suvel Eestis tööd ei tegevat, seepärast tema hoiatust polevat ka kuulda võetud.

Sellele reageeris president Toomas Henrik Ilves vihapurskega, et Gemalto esindaja on rassist ja natsist, kes peab eestlasi Ida-Euroopa untermenschideks (s.t alamat sorti või ka mitteinimesteks). Ilvese mõte on õige, aga välejendusviis on väga vale. Esiteks ei tohi keegi ei isiklikus, avalikus ega ka rahvusvahelises suhtluses sellist sõnakasutust lubada. Teiseks pingestab see niigi Eesti riigi ja Gemalto suhteid, mida juba niigi vahendab kohus.

See ei aita ka kaasa tõe väljaselgitamisele, kas härra Lehmann tõepoolest helistas mõnele PPA ja RIA ametnikule või on tema jutt lihtsalt bluff, et kohtuasjas vett sogada ja endale plusspunkte saada. Samuti ei tea me ikka, miks meid ei informeeritud ID-kaardi turvahädadest juba kevadel. Miks Gemalto AG Eesti riigi ja rahva ees vabandust palunud ei ole? Kas tõesti sellepärast, et kaotati riigihange?