Ma ei oska nõu anda, mida eriteenistused peaksid oma töös muutma, aga mul on ettepanek, kuidas muuta potentsiaalsetele enesetaputerroristidele nende tegevus vähem atraktiivseks.

Enesetaputerroristide üks motiiv on igavene au ja kuulsus, sõltuvalt religioonist võib saada ka lisaboonuse. Näiteks moslemeid ootab paradiisis kaunis elukeskkond, seal kasvavad imelised puud, mis kannavad sulneid vilju, kõikjal vuliseb vesi ning lahkunuid ootavad arvukad paradiisineitsid. Tõeline kõrbeelaniku unelm!

Aga neil on ka maisemaid motiive. Nende perekond saab tihti peale enesetaputerroristi märtrisurma ka üsna kopsaka rahalise toetuse, mis võimaldab vanematel, naisel või naistel ja lastel hea äraelamise.

Selle motivatsiooni saab kergesti ära võtta. Selleks on vaja rahvusvahelist koostööd ja mõningat seadusandlikku tegevust ning seaduste rahvusvahelist ühtlustamist. Mõrvarist märtri perekonnale antavat toetust tuleb käsitleda terrorismi rahastamise ja toetamisena.

Eestis on terrorikuriteo rahastamine ja toetamine defineeritud karistusseadustikus (§ 2733). Terrorikuriteo rahastamine ja toetamine on see, kui isiku või terroristliku ühenduse tegevus on suunatud terrorikuriteo toimepanemisele, rahastamisele või muul viisil teadvalt toetamisele.
Siia tuleks lisada lõige, et terrorikuritegu on ka teise isiku poolt sooritatud terrorikuriteo eest raha või muude hüvede saamine. Karistada tuleb kõiki täiskasvanud kasusaajaid.

Nagu terrorismi rahastajaidki kahe kuni kümne aastase vanglakaristusega ning vara laiendatud konfiskeerimisega. Kui võimalik terrorist teab, mis tema perekonda ees ootab, siis ei pruugi ta enam nii väga taevaseid neitseid himustada.

Eesti peaks näitama seadusandlikku eeskuju terrorismivastases võitluses ja kutsuma üles seda sama tegema nii Euroopa kui ka kogu maailma riike.

Taustaks

Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadus

§ 5. Terrorismi rahastamine
Terrorismi rahastamine on terrorikuriteo rahastamine karistusseadustiku § 2373 tähenduses.

Karistusseadustik
§ 2373. Terrorikuriteo ja selle toimepanemisele suunatud tegevuse rahastamine ning toetamine
(1) Käesoleva seadustiku §-s 237, 2371 või 2372 sätestatud kuriteo, samuti terroristliku ühenduse või isiku, kelle tegevus on suunatud käesoleva seadustiku §-s 237 sätestatud kuriteo toimepanemisele, rahastamise või muul viisil teadvalt toetamise, samuti vahendite kättesaadavaks tegemise või kogumise eest, teades, et neid võidakse kasutada täielikult või osaliselt käesoleva seadustiku §-s 237, 2371 või 2372 sätestatud kuriteo toimepanemiseks –
karistatakse kahe- kuni kümneaastase vangistusega.
(2) Sama teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, –
karistatakse rahalise karistusega.
[RT I, 12.07.2014, 1 - jõust. 01.01.2015]
(3) Kohus kohaldab käesolevas paragrahvis sätestatud kuriteo eest kuriteoga saadud vara laiendatud konfiskeerimist vastavalt käesoleva seadustiku §-s 832 sätestatule.
[RT I 2009, 19, 114 - jõust. 06.04.2009]