Õnneks sellist asja ei juhtu, et president valitakse ühehäälselt. Ilmselt oleks selline ideaalne kandidaat lihtsalt mämm, kes hambutult kõigile korraks meeldiks. Mõne aja pärast selguks, et ta polegi ideaalne ja ei kõlba kuhugi ja ei meeldi ka enam kellelegi.

Ideaali poole pürgimist takistab ka see, et meie president on sümboolne esinduskuju ilma reaalse võimuta. Just nii nagu demokraatlikule parlamentaarsele riigile kohane. Sellest endale aru andmata unistavad nii mõnedki presidendist, kes lööks korra majja, paneks enamuse poliitikuid vangi ning jagaks raha kellele ja kuhu vaja. Jumal tänatud, selliste volitustega presidenti pole meil võimalik valida.

See, et president on sümboolse võimuga, paneb talle kohustuse, et ta saavutaks oma tegevusega moraalse autoriteedi nii kodu- kui ka välismaal. Moraalse autoriteediga on aga nii, et poliitiliselt korrektsed sõnavõtud võivad presidendikandidaadile tagada küll edu enne valimisi ja valimistel. Aga kui president jätkab ülikorrektset ja hambutut kõigile meeldida tahtvat juttu ka pärast valimisi, siis kaob tema populaarsus kiiresti nagu kevadine lumi soojas vihmas ja päikeses.

Mida me õieti presidendilt ootame? Kindlasti seda, et ta reageeriks kiiresti kõigele olulisele, mis meie ümber toimub. Et ta kiidaks meid, kui me oleme tublid, ja nahutaks meid, kui me oleme midagi valesti teinud. Tema sõna peaks meid kõiki innustama või vajadusel ka oma tegude pärast järele mõtlema panema. Me tahame, et presidendi suured kõned paneksid meil südamed põksuma. Me ootame ärevusega, mida ta meile ütleb vana-aasta viimase õhtu kesköötunnil enne uue aasta saabumist. Me ootame, mida ta ütleb meie riigi sünnipäeval 24. veebruaril. Me ootame, mida ta meile ütleb päevast päeva iga päev.

Ideaalne president on ju tegelikult hea president. Hea presidendi jaoks on olulised meie kõigi ühised väärtused – kodu ja kodumaa, perekond ja lapsed, armastus, töö ja vaev, meie eesti emakeel. Ta peab lähtuma meie põhiseadusest, et meie riigi olemasolu mõte on meie rahvuse, keele ja kultuuri kestmine läbi aegade.

Me ootame oma presidendilt, et ta esindaks väärikalt meie rahvast ja riiki kogu maailmas. Tema sõnal on kaalu teiste maade riigijuhtide seas. Selline president annab meile kindlustunde, et me ei pea kartma ei enda, oma rahva ega riigi pärast.