Kui laua taga on Klenski ja MTÜ Vene Kool Eestis ning igasugused antifašistid, venelaste eriliste inimõiguste eest võitlejad, jakuninlased ja impressumlased, siis eestlased lihtsalt loobuvad selles kanalis esinemast, nii nagu paljud loobuvad intervjuudest ja esinemistest Vene riigi kanalites ja Tallinna TVs. Ja saamegi uue Tallinna TV, aga seekord kogu riigi maksumaksjate raha eest.

Annaks jumal, et koguni mitte ETV Sputniku. Venekeelse ETV tegijad peavad valima poole, kellega ja kellele nad saateid teevad. Loomulikult saab peatoimetaja niimoodi saatesse mõne kibestunud eesti rahvusest punaprofessori ja inimese, kes unistab sputniku lennust tähistaevas. Aga milles me sellises kanalis ja sellise seltskonnaga kokku lepime? See jääb mulle suureks saladuseks.

Argument sellest, et vabalevis vaatajad on oma antennid juba ammu Venemaa suunas keeranud ning ei hakka neid uue kanali pärast ümber seadistama, on küüniline. Kui me teeme maksumaksja raha eest telekanali, mille eesmärk on positiivselt hõlmata venekeelne vaataja Eesti inforuumi, siis ei tohi me ühelegi vaatajagrupile, eriti Ida-Virumaal kohe selga keerata. Tegelikult eeldame nii, et niikuinii keegi uut kanalit vaatama ei hakka, milleks siis levi peale raha raisata. Samast ooperist on arvamus, et saame vaatajad ehk kolme aasta pärast. See näitab peatoimetaja täielikku ambitsioonitust.

Ja ikka see jutt, et uus kanal peaks „rääkima Eestis elavatest inimestest ja Eesti elust – sellest, millest Vene telekanalid rääkida ei suuda“. Ma juhtisin juba eelmisel sügisel tähelepanu sellele, et näiteks PBKs on igal õhtul saade Novosti Estonii (Eesti uudised). Kanal TVN edastab nii Lasnamäe (Novosti Lasnamjae) kui ka Maardu uudiseid (Novosti Maardu). Lisaks on olemas jutusaated mitmetes kanalites, kus esinevad ka tuntud eestlased, nt Orsent TVs. Kutsusin üles tegema ka vastavat analüüsi, et mis siis ikkagi toimub Eesti venekeelsel telemaastikul ja telereklaami turul. Aga mida pole, seda pole.

Kui me räägime uue kanali tegemisest, ja selle võimalikest vaatajatest, siis tuleks ausalt otsa vaadata ka vaatamisaja uuringutele. Andmed on küll aasta vanad, aga ega need muutunud ole.

Kogu ajast, mis venekeelne vaataja Eestis ekraani taga istub, vaadatakse 19,6% PBK-d, 15% NTV Mir-i ja 13% RTR Planeta Baltic-ut. Ülejäänud arvukate kanalite vaadatavus on kas väike või väga väike.

Eesti kanalite vaadatavus on olematu. Kõiki Eesti kanaleid (ETV, ETV 2, Kanal 2 ja TV 3) jälgitakse kokku ainult 2,6 % kogu vaatamise ajast. Siit küsimus uue kanali loojatele, kas olete nendele arvudele mõelnud, kui te oma uuest ja kolme aasta pärast juba suurest auditooriumist unistate?

Mida te kavatsete teha, et mitte muutuda Tallinna TV-ks või Sputniku Eesti filiaaliks või paremal juhul ETV miinuseks? Igal juhul kava, et tuleme kõik keskpõrandale stuudiosse kokku ja hakkame sõpradeks ning lepime kõiges kokku, Eesti kultuuris ei tööta.