Ajaleht nimega LP – Laupäev ja Pühapäev, LuguPeetud või kauamängiv Long Play. Julge ja mõtlema sundiv nimi, mille taga on moodsa aja ideoloogia ja suure hulga andekate inimeste töö. Paber-LP-ga kaasneb loomulikult ka LP digiversioon, mis pole paberlehe peegeldus, vaid osaliselt iseseisva sisu ja pealehakkamisega turuletulija.

Laupäev laiemaks

Meil oli Eesti Päevalehe lugejate ees juba mõnda aega moraalne võlg. Pöördeliste aegade ja veel pöördelisema majanduselu kiuste oli laupäevane Eesti Päevaleht natuke kitsaks kuivanud. Sealt vaatasid küll alati vastu säravad lood, kuid tervik ei olnud see, mida meie lugejad oleksid väärinud.

Mul on hea meel öelda, et kõik Eesti Päevalehe kunagised, praegused ja tulevased tellijad saavad uue, korraliku paksusega ja mis peamine – veelgi väärikama sisuga ajalehe. Kõik näitajad, millele nii pinnapealsed kui ka sügavuti minevad analüütikud tavaliselt näpuga näitavad – maht, tiraaž, sisu, haare –, on lugejate jaoks positiivses vahekorras. Ja raha me selle eest juurde ei küsi!

Maailma ajakirjanduses on nädalavahetuse ajalehtede tuunimine, arendamine ja piiride nihutamine justkui sport. Otsitakse ja leitakse, muudetakse ja leitakse taas. Kui väärikad ja sisult aastakümneid muutumatud Šveitsi päevalehtede nädalalõpulehed lisasid oma külgedele värvipildid ja hakkasid kirjutama moest (see juhtus suhteliselt hiljuti), näis, et nädalavahetuste külgedel võivad kokku sulada tõsine ja kerge, arutlev ja pinnapealne, kiire ja aeglane, kohalik ja võõramaine. Just nii on vargsi, kohati ka hoogsalt läinud kõikjal.

Teine suund, mis ei iseloomusta ainult nädalavahetusi, on digilehtede (mida saab lugeda nii tahvel- kui ka tavaarvutis) aktiivne virgumine ja kosumine. Nad aitavad esile tõusta fotodel ja videosisul ning digis saab tekste näidata atraktiivsemalt ja detailirohkemalt. Digilehed on platvorm, mis ootab oma eduaega, ja ei maksa arvata, et see jääb raadio, televisiooni ja interneti menuga sarnaselt tulemata. Varuma peab vaid natuke kannatust. LP digilehel on kaasarääkivat sisu ja julgust olla kannatlik.

LP tuleb laia kandikuga

Head lugejad, LP tuleb teie juurde maksimaalselt laia kandikuga, kuhu mahuvad nii päevauudised ja arvamusartiklid kui ka lood inimestest, nähtustest, trendidest, unistustest jne.

Uus leht – LP – koosneb mosaiigina mitmest osast. Senised laupäevase Eesti Päevalehe lugejad saavad harjumuspärased palad uudistekülgedelt, Andrus Kivirähalt, meeste armastatud Spordilehest ja laiast kultuurimaailmast.

Aga sellele tuleb lisa – maitsekalt, nutikalt ja kamaluga. Märksõnadeks on unistatud, igatsetud, positiivsed, rahvusvahelised ja laiahaardelised inimesed ja nende lood; nähtused ajaloost ja leiud moodsast ajast; loomulikult ka hobid ja harrastused köögist, ringrajalt, stuudiost ja kõikjalt mujalt, kus inimesed aega viidavad.

Ma ei taha mõjuda loosunglikult, aga nähes esimest LP-d ja teades ideid, mis ootavad lugejaid juba sel sügisel, saan öelda, et seda lehte tasub igal juhul tellida ja osta. Me pakume seda, mida lugejad ei oska alati isegi oodata. Me tahame üllatada. Me ei taha jääda keerlema rattasse, mille kodarad on ammu roostes.

Kummardus neile, kes LP nii kiiresti ja nii jõuliselt stardijoonele viisid! Ja kummardus ka teile, head lugejad, et olete ära oodanud Eesti parima nädalalõpulehe LP!

Head lugemist, vaatamist ja lehitsemist!