Iseenesest võiks ju rõõmustada, et Reformierakond on vaevunud meie ettepanekuid lugema. Eks see viita süvenevale arusaamale, et järgmistel riigikogu valimistel Keskerakonnaga hirmutamisest valijate poolehoiu võitmiseks ei piisa, vaid tuleb arvestada vastasseisuga Vabaerakond versus Reformierakond.

Ent Reformierakonna poliitikud on lugenud ainult poolt meie ettepanekust. Vabaerakonna olevat ülemäära vasakpoolne ja tahtvat tõsta üksikisiku tulumaksumäära. Tegelikult on Vabaerakonnal pakkuda kompleksne lahendus üksikisiku tulumaksusüsteemi sees, mille eesmärk on tõsta tulumaksuvaba miinimumi, kompenseerides selle tulumaksumäära tõusuga.

Eestis on palgalõhe ebamõistlikult suur ja aastaid kestnud tulumaksumäära alandamine ja tarbimismaksude tõstmine üha süvendab seda, jättes aina vähem raha kätte madalapalgalistele. Tulumaksumäära tõus peataks selle trendi, mõjudes nii majanduse kui ka sotsiaalse õiglustunde tervendajana.

Vabaerakonna eesmärk on tõsta tulumaksuvaba miinimum 400 euroni kuus ja selle kompenseerimiseks tulumaksumäär 24%-ni. Nõnda tõuseks 85% (!) palgasaajate netotulu, nagu on välja arvestanud Vabaerakonna majandustoimkond eesotsas Tõnu Teeveerega.

Praegune miinimumpalga saaja võidaks ligi 47 eurot kuus ja 567 eurot aastas; mediaanpalga saaja ligi 32 eurot kuus ja 385 eurot aastas ning keskmise palga saaja ligi 21 eurot kuus ja 252 eurot aastas.

Kirjeldatud tulumaksureformi kiire tagajärg oleks palgavaesuse järsk vähenemine. Nende arvelt, kes täna rahapuudusel ei tarbi tegelikele vajadusele vastavalt, lisandub meie turule hulk vaba raha. Sellest suurem osa läheb kohe käibesse ja toob lisanduvate tarbimismaksudena riigieelarvesse juurde rohkem raha, kui praegu kavatsetakse võita käibemaksuerisusi kaotades. Inimesed kasutavad rohkem omamaiseid teenuseid, ostavad rohkem kvaliteetsemat Eesti toitu, hangivad endale vältimatult vajalikku, ent seni kättesaamatut tarbekaupa.

Koos tootmise ning tarbimise elavnemisega tõusevad palgad, mis omakorda suurendab maksulaekumisi. Eestis hakkab selle tulemusel tekkima ja tugevnema keskklass, kes julgeb investeerida kodu soetamisse, sünnitada lapsi ja ei lähe jõukamatesse riikidesse tööd otsima. Suureneva iibe ja väheneva väljarände tulemusena suudame üleval pidada ka tugevamat sotsiaalsüsteemi ja maksta pensione.

Et vältida liiga järskude muudatustega kaasnevaid ja ennustamatuid tagasilööke, on meie arvates mõistlik viia tulumaksureform läbi nelja aasta jooksul, suurendades eraisiku tulumaksumäära 1% aastas ja tõstes tulumaksuvaba miinimumi 50 eurot aastas.

Usume, et selline maksureform kasvatab silmnähtavalt Eesti inimeste heaolu ega karista teotahtelisi ja edukaid. Kindlasti on oluline tegeleda ka sotsiaalmaksu langetamisega, kuna ettevõtlus saadab juba aastaid signaale, et praegune olukord on talumatu. Samas ei saa aplodeerida ka valitsuse näilikule 1-protsendilisele sotsmaksu vähendamisele, mis ei anna keskmisele ettevõttele erilist kokkuhoidu, küll aga ajab lõhki sotsiaaleelarve ja on lõppkokkuvõttes kasutu.

Reformierakondliku poliitika ja koalitsiooni kobarlolluse kõrvale on Vabaerakonna näol tekkinud selge alternatiiv. Samavõrra kui nemad vaevlevad ideede puuduse ja dogmade käes, oleme meie avatud, täis ideid ja teotahet Eesti elu ja ettevõtlust paremaks muuta.