Esiteks tuleb Eslase artiklis ilmekalt esile suhtumine, et tõde ei ole tegelikult oluline – oluline on see, kellele meelepärast narratiivi üks või teine meedium edastab. Sellises nägemuses on meedial olemuslikult propagandistlik roll. Lihtsustatult öeldes: lääne valelik propaganda on hea, vene valelik propaganda aga halb. Mõte sellest, et probleemiks on vale kui selline, ei aktualiseeru. Objektiivile on niisugune lähenemine vastuvõetamatu. Me ei taha teha kellelegi propagandatööd, edastada kellelegi meelepärast narratiivi või esindada kellegi huve. Lähtume siirast soovist kajastada maailmas toimuvat nii, nagu see meie parima arusaamise kohaselt on.

Teiseks nähtub Eslase artiklist taas, kuidas vene kaardiga püütakse lämmatada ratsionaalne ühiskondlik arutelu. Valitseva ideoloogilise positsiooni vaatevinklist ketserlikel seisukohtadel olevad inimesed häbistatakse Venemaa käsilaste või „kasulike idiootidena”. Tegu on jõuliselt ühiskondlikele kompleksidele toetuva ja seega tõhusa, ent primitiivse tehnikaga, mille abil köetakse peavoolule vastandujate suhtes üles madalad instinktid. See võimaldab omakorda vältida vastaspoole ratsionaalseid argumente ja sisulist arutelu. Mitte miski ei sureta Eestis avalikku arutelu jõulisemalt kui selle taktika viljelejad.

Vene kaarti välja mängides on paljude inimestega pikka aega manipuleeritud, aga meie kindlasti ei kavatse selle pärast loobuda oma tõekspidamiste eest seismisest. Seejuures näitavad märgid, et üha enamad inimesed näevad vene kaardiga manipuleerimise läbi ja naeravad selle välja.

Eslas näib soovivat, et Objektiiv alluks dominantse ideoloogia kehtestatud raamidele ja oleks osa võimupositsioonilt heaks kiidetud süsteemist, eristudes vasakliberaalsest peavoolust vaid näiliselt. Niisugusele soovile ei kavatse me vastu tulla. Me teame, et saame seetõttu ka tulevikus alatu sildistamise ja muude rünnakute sihtmärgiks. Kui see on hind, mida tuleb Eestis tõsiseltvõetava avaliku arutelu eelduste loomiseks maksta, siis mis parata.

Vastulause terviktekst on avaldatud Eesti Päevalehe ja Delfi veebiväljaandes.