Linnavalitsuse pressitalitus jagas Tallinn.ee venekeelsel koduleheküljel õnnitlusi „kõigile õigeusklikele" linnapea Taavi Aasa poolt, kes teatas, et „juba järgmisel aastal peab 7. jaanuar muutuma vabaks päevaks ning riigipühaks, sest ka õigeusklikud soovivad tähistada oma pühi väärikalt." Aas põhjendas oma ettepanekut mitte üksnes Eesti õigeusu ajalooliste traditsioonidega, aga ka majanduslike teguritega: „Pühad aitavad kaasa tarbimise kasvule, avaldades nii omakorda positiivset mõju majandusele." Seda Aasa avaldust jagas laialt ka uudisteagentuur Interfax.

Uus Savisaar

Kõige järgi otsustades on hakanud Vene meedia kujundama Aasast midagi „uue Savisaare" laadset. Näiteks avaldas Vene ajakiri Evromag mõne kuu eest hiigelpika artikli, kus kirjeldati Tallinna linnapea väljapaistvaid saavutusi Eesti pealinna juhtimise eesotsas. Sobilikult nimetas väljaanne Aasa korduvalt „Tallinna bürgermeistriks".

Keskerakondlasest riigikogu saadik Vladimir Velman jutustas intervjuus portaalile RUS.ERR, miks pole praegune, Jüri Ratase juhitud valitsu viinud ellu mõtet vabast päevast õigeusu jõulude ajal. „Keskerakonna idee muuta õigeusu päevad vabaks päevaks ei leidnud koalitsioonis üksmeelt, kuna üks partneritest, erakond Isamaa, seda ei toeta. Just seepärast polegi Keskerakond viimase kahe aasta jooksul naasnud mõtte arutelu juurde parlamendiseinte vahel."

Keskerakonnas kujutavadki Velman koos Helmar Lenkiga endast peamisi õigeusu spetsialiste. Mõlemad kuuluvad parlamentidevahelisse õigeusu assambleesse, mis loodi Kreeka parlamendi initsiatiivil. Ainult et Venemaa föderatsiooninõukogu leheküljel märgitakse: „Paaris Kreekaga lasub assamblee juhtroll Venemaal".

Velmani meelest võiks 7. jaanuar saada vabaks päevaks, kui järgmisesse valitsusse läheksid ühes keskerakondlastega ka sotsiaaldemokraadid ning Eesti 200. Samas kutsus Eesti 200 juht Kristina Kallas intervjuus RUS.ERR-ile selle idee elluviimisega mitte kiirustama, kuna enne tuleks viia ühiskonnas sel teemal läbi „põhjalik diskussioon". Sotsiaaldemokraatide juht Jevgeni Ossinovski väljendas üldse vastuseisu Vene õigeusu jõulude nimetamisele vabaks päevaks, kuna Eesti on ilmalik riik.

Helmele meeldib

Ootamatult asus aga Keskerakonna juhtkonna liikmete mõtet toetama Mart Helme, kes sõnas Raadio 4 uudistesaates, et „konservatiivid pole põhimõtteliselt selle vastu, et juliuse kalendri järgi 7. jaanuaril tähistatavad jõulud saaksid riigipühaks." EKRE juht lisas: „Ma pole mitte üksnes partei esimees, aga ka ise õigeusklik, seetõttu on need probleemid mulle lähedased ja tuttavad."

Eesti apostelliku õigeusu kiriku Konstantinoopoli patriarhaadile alluvad kogudused tähistavad jõule 25. detsembril. Seepärast puudutab 7. jaanuari tähistamine üksnes Moskva patriarhaadi (RPC) kogudusi.

Samasuguse RPC filiaalina tegutseb ka Moskva patriarhaadile alluva Ukraina õigeusu kiriku osa (UPC MP). Just seetõttu võttiski Ukraina ülemraada vastu seaduse, mis näeb ette kiriku ümbernimetamise Vene õigeusu kirikuks Ukrainas. Ukraina portaali Korrespondent teatel lausus ülemraada spiiker Andri Parubi pärast hääletust nõnda: „Kuidas „vene maailm" ka ei raevutseks, näitas Ukraina ülemraada taolistes olulistes küsimustes üles kindlat ühtsust." Kui Moskva patriarhaadi Ukraina õigeusu kirik oma ametlikku nimevahetust sisse ei vii, kaotab tema põhikiri kehtivuse neis punktides, kus on kasutusel kiriku senine täisnimi. Kiriku pressiesindaja Vassili Anissimov nimetas ülemraada otsust Interfaxile antud intervjuus „alevivõimu tegutsemiseks Euroopa lähedases huutoris".

Kirik iseseisvub

Kõik need sündmused leiavad aset Ukraina kohaliku kiriku iseseisvumise taustal. Üleilmse patriarhi Bartholomeuse otsust anda Ukraina õigeusklikele autokefaalia kritiseeris venekeelses Delfis ka Eesti õigeusu Moskva patriarhaadile alluva kiriku uus pea metropoliit Jevgeni - ehk teisisõnu Valeri Rešetnikov, kes on Vene meedia andmetel 2004. aastast Venemaa presidendi juures tegutseva usuühenduste koostöökogu liige. Intervjuus Vene agentuurile RIA Novosti meenutas Moskva patriarhaadi Eesti õigeusu kiriku pressisekretär Daniil Lepisk, et kiriku sünod on Konstantinoopoli patriarhaadi tegevuse Ukrainas otsustavalt hukka mõistud.

Vene õigeusu jõulude eel jagas Youtube'is oma pöördumise ka tuntud publitsist Aleksandr Nevzorov, kes sõnas nõnda: „Kuna Ukrainal õnnestus oma tunnistus [autokefaaliast] saada kavalalt just õigeusu jõuludeks, siis ma usun, et NATO-sse peaks ta astuma vähemalt 9. mail. Ka see muutub hästi ilusaks „kingituseks" Venemaale ning isiklikuks meenutuseks, et Ukraina on absoluutselt vaba."