EI

Daniel Gros, Euroopa poliitikauuringute keskuse direktor
Daniel Gros

Euroopa majanduspoliitilised arutelud keerlesid pikka aega number kolme ümber, täpsemalt ümber eelarvedefitsiidi piirangu (3% SKT-st). Nüüd on selle koha võtnud number kaks – Euroopa Keskpanga inflatsioonisiht, 2%. EKP peab seda pühamast pühamaks, aga pole seda juba ammu suutnud saavutada. See pole sugugi haruldane, sest enamikus arenenud majandustes on inflatsioon viimasel kümmekonnal aastal püsinud jonnakalt alla 2%. Aga halbu majanduslikke tagajärgi sihist aeglasemal inflatsioonil ei paista olevat – euroala tööhõive on pidevalt kasvanud ja tööpuudus on langenud rekordiliselt madalale.

1% kandis püsiva ja kiirenemise perspektiivita inflatsiooni tõttu on EKP hakanud euroala valitsustele mõista andma, et nood võiksid anda oma panuse eelarvepoliitika lõdvendamisega. Euroala tööturu jätkuvat tugevust arvestades on seda üleskutset raske mõista. Veelgi enam: kuigi tavaliselt lisavad EKP ametnikud, et lõdvendamine peaks toimuma stabiilsus- ja kasvupakti reeglite piires, jääb mulje, et vaikimisi julgustavad nad nende piirangute unustamist.

Enamik euroala riike on seadusse kirjutanud eelarvereeglid, mis on kooskõlas nn fiskaalpaktiga, mis keelab 0,5% SKT-st ületava tsüklilise eelarvedefitsiidi. Kuid euroala riikide keskmine tsükliline defitsiit on juba u 1% SKT-st, mis tähendab, et üldiselt reeglit ei järgita. Tõsi, Saksamaa eelarve on ülejäägis isegi majandustsükliga korrigeeritult ja ta saaks eelarvepoliitikat lõdvendada. Ent enamik euroala suuri riike on poolt protsenti kõvasti ületavas defitsiidis. Nende defitsiidi kooskõlla viimine fiskaalpaktiga kaotaks Saksamaa võimaliku lõdvendamise mõju.

Lõdvendamismeeleolud tugevnevad Euroopas siiski, toetatuna tundest, et pärast aastatepikkust kasinusena tajutud perioodi on valitsustel nüüd tekkinud põhjus rohkem kulutada. Pikas perspektiivis kasvataks majanduspoliitika säärane muutus riigivõlga. Kuigi ultramadalate intressimäärade tõttu oleks see mõnda aega ka jõukohane, näitab ajalugu, et kõrge võlatase viib varem või hiljem finantskriisi. Eks me näe, kas seekord läheb teisiti.

© Project Syndicate, 2019