Karin Alamaa-Aas, Eesti proviisorite koja juht
EI
Martin Roger

Ravimite toidupoes müümine jätaks patsiendi oma tervisemurega veel rohkem üksi. Käsimüügiravim pole võrreldav piima, kartulite ega kotlettidega, mida igaüks suudab ise ohutult doseerida. Toon lihtsa näite. Inimene on külmetunud ja joob kolm korda päevas nn gripiteed (sisaldab sageli suures annuses paratsetamooli). Peavalu aga kestab ja ta otsustab võtta veel paratsetamooli (kolm korda päevas kaks tabletti korraga). See teeb tema päevaseks annuseks juba 6000 mg, mis on peaaegu kahekordne maksimum. Ja tulemus võib olla raske maksakahjustus.

Just üleannustamisest tekkinud hüppeline maksakahjustuste arvu suurenemine lõpetas Rootsis paratsetamooli müümise väljaspool apteeke. Vale ravimikasutus läheb tervisele ja meditsiinisüsteemile kalliks maksma.

Ravimihindade puhul mängib kõige olulisemat rolli meie turu väiksus: ravimikogused on maailma mastaape arvestades tühised ja mahte pole võimalik ka suurendada. Kui eesmärk pole just müüa inimestele ravimeid, mida neil päriselt vaja pole. See käib apteekri eetika vastu.