EI

Ülle Madise, õiguskantsler

Seda, et mõni õiguskantsleri seisukoht mõnele poliitikule ei meeldi, on ikka ette tulnud. Mul on hea meel, et peaminister selgelt välja ütles, et õiguskantsler täitis oma ametivannet.

Oluliste eelnõude kohta on kõik õiguskantslerid arvamusi andnud, see on põhiseaduspärane ja riigimehelik. Näiteks Taavi Rõivase valitsuse ajal tehtud töötuskindlustuse seaduse ebaõiglust tunnistas ka riigikohus, eelmises koalitsioonis aktsiiside ennaktõstmise puhul ütles aga riigikohus, et see oli just õiguspärane. Kummalegi koalitsioonile ei olnud vaidlustamine meelepärane.

Rahanduskomisjonile saadetud kirjas on selgelt öeldud, et õiguskantsler ei ole reformi vastu ega poolt. Juhin tähelepanu teadaolevatele selgetele põhiseaduslikkuse probleemidele ja palun kaaluda nende lahendamist. Samad, tegelikult veel palju rohkem põhiseaduse riiveid on esile toonud kõik eelnõu analüüsinud advokaadid, ka näiteks rahandusministeeriumi tellitud analüüsis. Sõltuvalt tellijast on need riived liigitatud põhiseadusrikkumiseks või mitte.

Just selles olukorras ongi vaja riigikohtus selgust saada. Põhiseaduslikkuse järelevalves ei ole võitjaid ega kaotajaid. Kui saabub selgus, on see igal juhul ainult võit.