EI

Villu Zirnask, arvamustoimetaja
Villu Zirnask

Priit Sibul demonstreerib oma vastulauses uuesti, et ei oska (või ei taha) arvutada. Inimesed, kes otsustasid 500-eurost tulumaksuvabastust maksimaalselt mitte kasutada, „hindasid oma finantsvõimekust ratsionaalselt“? Kui Sibul peab silmas, et inimene kardab, et ei suuda jooksvalt raha kõrvale panna, on küll tegemist ratsionaalse otsusega. Sisuliselt teatas mitusada tuhat maksumaksjat seega, et nad ei usu, et suudavad sunduseta säästa.

Ent eeldusel, et inimene suudab vabatahtlikult säästa, on ratsionaalne maksuvaba tulu maksimaalselt ära kasutada jaa kanda iga kuu teatud summa palgast säästukontole. See annab praegu küll vaid mõne sendi intressitulu, ent erinevalt riigile laenuks antud rahast saab isiklikul kontol oleva raha hädaolukorras kiiresti appi võtta. Peale selle on tulumaksu juurdemakse tähtpäev 1. juulil, mõnel juhul ka 1. oktoobril, mis tähendab, et aastaga kogutud raha saab panna veel kuueks kuni kaheksaks kuuks tähtajalisele hoiusele lisa teenima.

Helir-Valdor Seederi ja Priit Sibula „kõige parem näide“ tarkusest rahaasjus näitab tegelikult nende väidetule vastupidist.