Toman tuli eesti publiku ette Gorbatshovi parodeerijana ja sai hoobilt üheks Eesti populaarsemaks naljameheks, kelle Kuldne Triogi kampa haaras. Või kes ei teaks "Salmonite" heasüdamlikku ja lihtsameelset juustuvabrikanti Dolbikovi.

Toman on ainuke omataoline. Juba aastaid. Oodatud järelkasvu pole Tomani eeskuju andnud. Ei Vene Draamateatris ega mujal. Pole teist vene näitlejat, kes suhtleks täiesti vabalt eesti kultuuriruumis. Mil iganes on eesti ajakirjandusel meelde tulnud otsida positiivset venelase kuju, on tehtud intervjuu Tomaniga.

Aga Toman polegi puhas venelane. Hoopis eestlane, kelle vanavanemad sajandi alguses Venemaale õnne järele välja rändasid. Väike Eduard rääkis vene-ukraina segakeelt. Ema tellis lapsele Harkovisse küll eestikeelset Tähekest, aga kui Eduard ükskord Moskva teatrikoolist Tallinna näitlejaks saabus, ei osanud ta sõnagi eesti keelt. Taskus 1976. aastal Ukraina linnas Harkovis välja antud pass, kus seisis: eestlane. Seega on Tomanil seljataga uhke legend. Ja Toman tõestab eesti keele selgeks saamise võimalikkust.

Ja Toman laulab, mis mühiseb. Olgu kupleed, naapoli laulud või ooperiaariad. Laulmist kunagi õppimata teeb Toman rahva rõõmuks vaat et silmad ette mõnele aastaid ja aastaid koolitatud peenele rahvakunstnikule. Tahab – parodeerib, tahab – laulab tõsiselt. Kui veel suure eeskavaga teatripidusid tehti, oli rahvamees Toman õhtu nael.

Tallinna vene teatrisse tuli Toman teadmisega, et saab siin rohkem mängida kui mistahes Moskva teatris. Ongi saanud. Juba esimene roll oli maailma parim – Karlsson katuselt. Tomani näitlejabiograafias on juba koos rollid, mis eesti teatris mitme kõva meesnäitleja peale ära on jaotunud: Scapin, Henry Higgins, Mrozheki "Emigrantide" XX...

Kuus aastat on Toman ka Vene Draamateatri kunstilise juhi rollis. Kunagi üritas meie eelmine oma ideaalne venelane Grigori Kromanov kujundada Vene Draamateatrit kultuurisaareks, mis vahendaks venelastele eesti kultuuri ja vastupidi. Tomani teatris on asi Vilde "Pisuhänna" ja Lutsu "Tagahooviga" käima läinud.

Eduard Toman 39

Sündinud: 25.05.1960 Harkovis

Haridus: 1983 lõpetas Moskvas Shukshini-nimelise teatrikooli Vahtangovi teatri juures

Karjäär: 1983. aastast Tallinna Vene Draamateatri näitleja, 1993. aastast ka teatri kunstiline juht