1929. aastal käskis Jossif Stalin asutada aktsiaseltsi Inturist. Uude firmasse määrati ametisse julgeolekuohvitserid, kelle ülesanne oli suunata ja kontrollida välismaalaste liikumist Nõukogude Liidus. Aerofloti kõrval oli see ainus Nõukogude Liidus tegutsenud aktsiaselts. Inturisti kätte läksid vähehaaval ka hotellid, kus välismaalased võisid peatuda.

1933. aastal lõi Hitleri Saksamaa keskpanga juht Hjalmar Schacht geniaalse valuutasüsteemi. Scacht asutas Konversions-Kasse nimelise asutuse ning kõik, kellel Saksamaal oli mingi välisvõlg tasuda, pidid raha maksma Schachti vahetuskassale ehk sisuliselt Saksa keskpangale. Too aga otsustas, kellele kui palju maksta.

Schacht andis rahvusvahelistele võlausaldajatele teada, et edapidi makstakse konverteeritavas valuutas vaid 50% võlamaksetest. Ülejäänud raha maksti sertifikaatides, mida sai vahetada piiratud otstarbega rahaks – Reisemark Saksamaal reisimiseks, Registermark Saksamaale investeerimiseks, Askimark Saksamaal elavate inimeste rahaliseks toetamiseks. Hilisem Nõukogude Liidu valuutasüsteem ammutas inspiratsiooni Schachti leiutistest.

Need Stalini ja Schachti teod lõid süsteemi, mis muutis võimalikuks üsna ebatavalise sündmuse 1970-ndate Tallinnas. Soome ehitajad rajasid Viru hotelli, mille tarvis toodi suur osa ehitusmaterjalist ning pea kogu sisustus välismaalt. Seda ajal, kui väliskaubandus oli väga niru.

Jätkub trükitud Eesti Päevalehes.