„Üks selgemini läbi kirjutatud düstoopiaid masinate ülemvõimust. Ei mingit Skyneti, nad lihtsalt teevad inimestele ettepanekuid, millest ei saa keelduda,” kommenteeris žürii liige, Eesti Päevalehe erikorrespondent Krister Paris võidutööd.

Isikuandmete isiklikku kasutamist uuriva Mällo eelmise nädala teisipäevases Eesti Päevalehes ilmunud artikkel „Pärast kino läheme õhtust sööma. Kes seda tegelikult otsustab?” rääkis sellest, kuidas oleme muutumas internetist kasu saajatest tootmisvahenditeks. Algoritmid mitte ainult ei ennusta meie käitumist, vaid juba suunavad seda.

Peale üldvõidu andis žürii välja kaks 500-eurost valdkonnapreemiat ja 250-eurose ergutuspreemia.

Parima eksperdiartikli kategoorias võitis reklaamiärimees ja poliitik Marek Reinaas, kes tegi erakonna Eesti 200 esindajana ettepaneku kehtestada Eestis keskkonda säästma innustav astmeline käibemaks – suuremat ökoloogilist jalajälge tekitavad tooted oleksid kõrgemalt maksustatud ja keskkonnasäästlikud omakorda madalamalt.

Rahva hääle kategoorias võitis Lauri Elias, kes rahustab oma artiklis inimesi, kes kardavad, et tehnoloogia tulevikus võimust võtab. Tema meelest ootab meid mugav ja igav tulevik, kus keegi ei käi Kuul, aga keegi ei nälgi kah eriti. Artiklit võib lugeda tänasest lehest.

Žürii soovis tunnustada ergutuspreemiaga ka keskkooliõpilast Kertu Birgit Antonit, kes rääkis oma artiklis, et meil pole aega oodata, kuni kliimastreikijatest saavad kliimateadlased. Ta kutsus üles kuulama rohkem teadlasi ja nende räägitu põhjal ka tegutsema.

„Lugejate nii suur ind arvamuslugusid kirjutada ja meile saata tegi siirast rõõmu,” kommenteeris konkursi tulemusi žürii tööd juhtinud Eesti Päevalehe ja Delfi arvamustoimetuse juhataja Alo Raun. „Rebimine peavõidu nimel kujunes lõpus väga tihedaks ja tegelikult saadeti konkursile suurepäraseid arvamuslugusid palju rohkem, kui oli võimalik auhindu välja jagada. Tunnustusena avaldasime inspireerivamaid artikleid konkursi ajal jooksvalt Eesti Päevalehes ja jätkame avaldamist detsembris.”

24. septembrist 18. novembrini kestnud konkursiga otsis Eesti Päevaleht arvamuslugusid, mis sõnastavad kõige selgemini meie ühiskonda puudutavaid nn homseid teemasid ja probleeme, millega on tegeleda vaja juba täna.

Žüriisse kuulusid peale Krister Parise ja Alo Rauni Eesti Päevalehe ja Delfi peatoimetaja Urmo Soonvald, uudistejuht Mihkel Tamm ja välisuudiste juht Kadri Veermäe.