Eesti Päevaleht on homse päeva leht. Me saame aru, et jõudmaks helgema tulevikuni, tuleb juba täna seda tulevikku ise tegema hakata. Ja homse päeva lehena me teame, et selleks tuleb kuulata tarkade inimeste häält ja mõtteid.

Eelmisel aastal korraldasime esimest korda arvamuslugude konkursi, millega otsisime vastust küsimusele „Mis saab homme?". Meile saabus 70 lugu, mis kindlasti avardasid meie toimetuse ja meie lugejate maailmapilti. Need ei olnud ainult saabuvate hädade kirjeldamised, neist paljud olid arvamuslood, mis pakkusid ka lahendusi.

Võiduloo tähtis sõnum

„Kas homne on ikka nii ohutu ja ilus?" küsis peapreemia võitnud psühholoog Tanel Mällo oma arvamusloos, mis keskendus tehisintellektile ning sellele, kuidas vabatahtlikult käest antud andmed suunavad inimesi enese teadmata elama masinate suunatud elusid.

Mällo pakkus välja, et tuleks luua võimalused, kuidas inimesed saaksid riigile ja eraettevõtetele jagatavaid isiklikke andmeid regulaarselt üle vaadata. Nii muudaksime isikuandmete kasutamist läbipaistvamaks ja õpiksime oma andmeid tundma ja kasutama. „Meil on võimalik teha ka teisiti: olla teerajajad, kultuurilise muutuse juurutajad," kirjutas ta innustavalt.

Väljakutseid täis 2020. aasta annab ehk tavapärasest rohkem ainest mõelda selle peale, mida teha teisiti, et ootamatused meid rivist välja ei lööks. Välja on hakanud paistma probleemid, millele me enne eriti tähelepanu ei pööranud.

Koroonakriisi võimalused

Mul on hea meel, et kuigi koroonakriis tõi kaasa tõsiseid väljakutseid riigi meditsiinisüsteemile ja majandusvõimekusele, siis terve selle aasta jooksul on tähelepanu pööratud ka inimlikumatele ja isiklikumatele muredele. Kuidas raskel ajal koos elada ning säilitada elutervet ühiskonda? Kuidas hoolitseda nende eest, kes end õnnetutena tunnevad? Mida teha, et Eesti lapsed oleksid koolis innustunumad ja rõõmsamad?

Need on reaalsed mured juba tänases Eestis. Kui nendega kohe ei tegele, süvenevad need aina edasi ja iga uus päev tähendab, et me jätsime tegemata mõne vajaliku sammu paremate lahenduste poole.

Kirjutage meile ka neist valusatest teemadest, mis on Eesti mured täna ja mille peale tuleb kohe mõelda. Meil on võimalik olla teerajajad, et edaspidi oleks parem kui seni. Ja ärgem piirdugem oma unistustes vaid lähema viie aastaga.

Möödunud aastal laekunud arvamuslood olid innustav lugemine. See oli ka mõneti lohutav näha, et aina algelisemaks muutunud argumenteerimiskunstiga Eesti arvamuskultuuris on veel neid, kes viitsivad sisuliselt kirjutada.

Hoidkem taset!

See on ka minu soov meie arvamuskonkursiks: et see hea tase säiliks. Siinsed visiooniga arvamusartiklid olgu eeskujuks tänasele poliitilisele kultuuriruumile, kus sisuline debatt on asendunud tüütuks muutunud reljeefsustega pommitamisega. Mina usun, et ambitsioon, visioon, sisuline argument ja piisavalt suur hing eriarvamustega arvestada, ei ole veel Eestis surnud. See tuleb varjust välja tuua. Tuleb juurutada kultuurilist muutust.

Ma loodan, et ka meie poliitikud loevad tähelepanelikult sel aastal konkursile saabuvaid lugusid. Vähe sellest, et siin juhitakse tähelepanu probleemidele, siis pakutakse siin ka lahendusi. Tark poliitik leiaks siit häid mõtteid ka oma 2021 kohalike valimiste platvormiks, et juba täna eest vedada neid muudatusi, mis tema võimuses on. Hakkame aga tuleviku-Eesti ehitamisega kohe pihta!

Ootame žüriiga osalema heade mõtetega lugusid, mis on hästi argumenteerides kirjutatud, tuginevad faktidele, on lahedasti loetavad, selge sõnumi ja edasiviiva järeldusega. Teie inspireerimiseks avaldame selle nädala jooksul meie enda ajakirjanike mõtteid, kuidas homset paremaks teha. Kirjutage oma mõtteid nende kirjutatu kohta ka meie lugude juurde kommentaariumisse, et ühises arutelus võiksid sündida veelgi paremad ideed ja lahendused.

Sel aastal ootame arvamuslugusid kuni 30. novembrini. Kui saadad oma loo juba oktoobris ja see on nii hea, et jõuab ka leheveergudele, siis saad kingituseks Delfi Kogupaketi lugemisõiguse pooleks aastaks. Lisainfo konkursi kohta epl.ee/homme

Meie enda töötajate soojenduseks kirjutatud lood konkursist osa ei võta.