Õigustuse su tegudele annab rahva tahe. Nii nagu kunagi ristisõdijatele, vaaraodele ja kuningatele andis absoluutse voli teha kõike, ka rumalusi, jumala tahe. Mõne asja vastu lihtsalt ei saa vaielda, sest ka mõistus ei ole rahva tahtest üle. Ja kõik ülejäänud inimesed, kes su parteile vastu on, nemad ilmselt ei ole rahvas või puudub neil tahe. Kui aga keegi peaks näitama, et demokraatia või rahva tahe on sinu vastu, tituleeri end kiiresti vähemuseks, mida pidevalt tümitatakse.

Õigustuse su tegudele annab rahva tahe. Nii nagu kunagi ristisõdijatele, vaaraodele ja kuningatele andis absoluutse voli teha kõike, ka rumalusi, jumala tahe.

Äärmiselt oluline on mobiliseerida masse tänavatele ja Facebooki. Nii paistabki, et su parteil on õigus ja rahva tahe. Mis sest, et ülejäänud miljon ja kakssada tuhat võivad nendega eri meelt olla. Fotod on tähtsamad kui statistika.

Sõima kõik läbi, nimeta neid nii peente, aga ometi banaalsete terminitega, mida inimesed varem pole kuskilt kuulnud. Mis on ehk tuttavad oma kõlalt, lausa hirmutavad, aga tegelikult on välja mõeldud ja midagi ei tähenda. Räägi nii, et Leningi jääks häbisse.

Loo enda ümber suur vaenlastering


Löö ise enne ja hakka jonnima, kui vastu lüüakse. Oled suutnud kõik enda ümber läbi sõimata. Et vaablane lehma piinab, seda keegi ei märka. Aga kui mitu lehma ühte vaablast taga hakkavad ajama, siis see jääb kõigile silma. Kasutagi seda võimalust ja näita, et kõik võtavad su kallal. Pole ühtegi päeva, kui meedia, poliitikud või mingid muud ühendused sind ei kritiseeri. Mis sest, et oled enne neile kõik põhjused ise andnud, tee ilmeksimatud ja üllatunud silmad ning seleta, et sulle tehti kambakas. Inimesed on nõrgema poolt. Jonnigi, ütle, et nüüd oled sina kiusatud vähemus.

Aga samal ajal, kui sa tahad välja näha nõrk ja väeti, ole ka tugev. Tee kuri nägu, kui keegi pilti teeb. Räägi agressiivselt ja mehiselt, nagu keegi ei saaks sind su sõnade eest karistada, kuigi anna mõista, et „nad” tahaks, sest räägid ju ohtlikku tõde. Luba lihtsaid ja jõulisi lahendusi, kus on palju keelde ja karistusi.

Jäta mulje, et tuled kui vulkaan


Ja siis on valimised. Võida, saa võimule ja tõesta, et magma hõõgub rahus edasi, midagi ei plahvatanud. Ainult väike tossupilv tuli mäe seest välja. Oled mõistlik ja valmis kõigiga koostööd tegema, lihtsalt sul on omad põhimõtted ja ehk isegi pisikesed veidrused.

Piltidel muidugi naerata. Nüüd võib, otsid ühiskonnast lepitust. Pärast läbirääkimisi, kohtumisi, arutelusid või mida iganes tule uksest välja ja tee kaamerate ees kurnatud nägu. Mitte keegi ei ole enne sind nii palju tööd teinud! Võib-olla võta isegi pintsak seljast. Kõik saavad aru, millist vaeva sa näed, et rahval parem oleks. Jõudsite ikkagi kokkuleppele! Ühisele otsusele! Milline pingelangus ometi, nüüd saavad kõik rahus hingata, aitäh!

Majandusteemad on parimad, et tähelepanu kõrvale juhtida. Kindlasti jõuad esimesel nädalal paar skandaali toota. Siis näitagi, et tegelikult need ei ole olulised, need on pisiasjad ja mingid põhimõtte küsimused, sest tegelikult on sul vaja maanteed ehitada, eelarvet paika panna, kolossi püstitada. Kõik on suured katsumused, rahval on põhjust sind usaldada.

Mine sõnadelt tegudele


Hakka oma vaenlasi likvideerima. Ametnikud, kellele oled ammu hammast ihunud. Vallanda! Kui veab, leia midagi kuritegelikku, pane nad pokri. Su valijate silmis on see triumf, teistele tundub, et ehk oligi su vaenlastega midagi valesti. Sina oled ju riik ja kui riik kellestki midagi valet leiab, pidi asi tegelikult ikka mäda olema.

Ise räägi nagu voorimees: ausalt ja vahetult, kuid ametnikel lase enda eest endiselt kõnelda ametlikus keeles, kantseliidis. See on kasulik. Keegi nagunii sellest midagi aru ei saa, kuid jätab mulje, et sinu riik teab, mida teeb, ja pole kellegi asi lähemalt nuhkida, mis seal toimub. Kantseliidis saab ka piisavalt pikalt rääkida, et ajalehes tähemärgid täis saada.

Hakka kodakondsust piirama. On lihtsalt inimesi, kes sinu riiki ja rahva sekka ei peaks kuuluma. Kui tahavad, sõitku Kanadasse, sest siia neil asja pole.

Välja rahvusvahelistest organisatsioonidest. Omadele näita, et see on tõeline samm iseseisvuse poole. Ja tegelikult on ka parem, võib-olla raha ja jõukust rahvale jääb vähemaks, aga sa ei pea enam teiste pilli järgi tantsima.

Loo oma partei külje alla jõustruktuur. Vanad relvakandjate organisatsioonid võivad sulle veel mingit vastupanu osutada, oma reeglitest lähtuda. Saada aga endale ustavad kaikamehed korda looma. Tõenäoliselt neid taunitakse, aga keegi neile vastu ei astu, sest see käsk peaks tulema ju sinult.

Ründa otseselt demokraatiat


Pane idanema skepsiseuss senisesse demokraatia toimimisse ja painuta seda enda kasuks. Lõhu võimude lahusus, püüa ise otsustajaid määrata. Alusta riigiettevõtete nõukogudega, lõpeta kohtunike ja kantsleritega.

Kahtlusta ka seda, kuidas valimised töötavad. Kindlasti on seal midagi mäda. Muuda süsteemi nii, et kontroll ja ligipääs jääks selle juures sulle, kuid ära seda päris ära tühista. Muidu ei paista asi demokraatlik.

On uued valimised. Võida enamus ja hakka ainuvalitsema.

Ja siis ei tule enam ühtegi valimist. Aga homme me seda enam peatada ei jõua.

MIS SAAB HOMME?

Sa ei ole Joosep Tiksiga nõus? Paku välja parem visioon Eesti tulevikust ja osale Eesti Päevalehe arvamuslugude konkursil „Mis saab homme?“. Peaauhind on 1000 eurot.

Loe lähemalt ja kirjuta meile www.epl.ee/homme

Meie enda (Ekspress Meedia) töötajad konkursil ei osale.