Mehisus. Sünonüümisõnastik pakub sellele vasteks veel „julgus, vaprus, vahvus, söakus, mehemeel". Aga miks on söakus ja vaprus justkui meeste eelisõigus? Kas julge naine on mehine? Ja kas kõigile mehistele meestele meeldivad julged naised, kes oma valikute eest seisavad ja oma arvamust välja ei karda öelda?

Jõud. Aga mida on väärt jõud ilma mõistuse, hoolivuse ja peenetundelisuseta? Ilma nendeta võib see kiiresti muutuda vahendiks oma (tugevama) õiguse kehtestamisel.

Kord. Kasarmukord? Meenub kohe, kuidas me kooliajal oktoobrilastena rividrilli tegime.

Aus töö? Peep Pahvi järgi on selleks vaid leiva ja liha poeletile toomine, ehitamine ja masinate valmistamine. Samal ajal on kaasaegses maailmas palju töid, mida tehakse arvutiekraani taga, kasvõi kodukontoris, ja mis sellele vaatamata vajalikud on.

Ei pea toore jõuga

Ütlen nüüd maailma mõttetuima lause - ärge saage minust valesti aru. Mõttetu sellepärast, et kes on veendunud jõu ja korra üleolekus, ei vaevu ilmselt nagunii süvenema, mida tahan öelda. Kuid minu sõnum on see, et mitte igal pool ja alati ei pea läbi murdma jõuga, võib proovida ka pehmuse ja mõistmisega. Seda tehes ei tohi aga unustada, et iga inimene näeb maailma just oma mätta otsast.

Näiteks kehalise kasvatuse tunnid - kas keegi tõsimeeli arvab, et need tuleks koolist kaotada? Samal ajal, miks ei võiks pakkuda lastele neile meeldivat ja sobivat füüsilist tegevust ilma norme peale surumata?

Või siis kodukontoris lühikest päeva töötamine. Kui lapsevanematel on see võimalus, jääb neil üle nii aega kui energiat oma laste jaoks, tegemaks koos midagi toredat. Luksus, mida ehituses või masinatehases rügajatel tõenäoliselt pole. Ja kui aega üle jääks, oleksid lapsed suure tõenäolisusega vähem nutiseadmetes.

Mõistan väga hästi, et ilma põldu kündmata ja maju ehitamata ei saaks maailm toimida. Ja toetan igati tõelist mehisust - julgust oma tegude eest vastutada, jõudu tegelda asjadega, mis ehk vähem meeldivad, ja ka julgust olla mõistev endast nõrgemate või teistsuguste vastu. Ja julgust tunnistada ka enda nõrkust.

Soovid vaielda? Tekkis inspiratsioon? Tahad avaldada oma arvamus? Löö kaasa Eesti Päevalehe arvamuskonkursil „Mis saab homme?" ning võida 1000 eurot!