Viimastel kuudel Tais pingestunud sisepoliitiline olukord on põhjustanud kaose riigi pealinnas Bangkokis. Opositsiooni pahameel on eelkõige suunatud endise valitsusjuhi Thaksin Shinawatra vastu, kes kukutati kaks aastat tagasi, kuid kelle mõju poliitikas kardetakse endiselt nagu tonti. Eduka ärimehena tuntud Thaksin tõusis peaministriks 2001. aastal parlamendivalimiste järel, mida analüütikud on pidanud riigi ajaloo kõige demo-kraatlikumateks ja korruptsioonivabamateks. Thaksin oli valitsusjuhiks asudes Tai populaarseim poliitik ja rikkaim mees. Talle kuulusid siiditööstus ja meediakontsern Shin. Thaksini partei Thai Rak Thai (Tailased Armastavad Tailasi) võitis ka 2005. aasta valimised ja sai 480-liikmelises alamkojas 374 kohta, misjärel opositsioon asus teda süüdistama igasugustes pattudes alates korruptsioonist ja onupojapoliitikast kuni religioossete üleastumisteni välja.

Kolmas kriisiaasta

Praegune kriis saigi alguse 2005. aastal, kui valitsus süüdistas riigile kuuluva Krung Thai panga juhti Viroj Nualkhairi korruptsioonis. Poliitikasse ilmus meediaoligarh Sondhi Limthongkul, kes võttis Nualkhairi oma kaitse alla. Vastutasuks tühistas Viroj Sondhi hiiglaslikud võlad. Sondhi asus kritiseerima Thaksini poliitikat ja rajas opositsioonilise partei Rahvaliit Demokraatia Eest (PAD). Poliitiline vastasseis sai uut hoogu, kui Thaksin käskis sulgeda Sondhi eratelekanali. Seepeale teatas Sondhi kuningas Rama IX-le, et Thaksin olevat mõjutanud riigi kõrgema budistliku vaimuliku ametisse määramist, mis on seadusega vastuolus. Sisepoliitilise kriisi süvenedes saatis Thaksin 24. veebruaril 2006 parlamendi laiali ja kuulutas välja ennetähtaegsed valimised, mis ei maandanud pingeid, vaid pigem õhutasid neid veel rohkem.

Thaksini juhitav Thai Rak Thai sai alamkoja 500 kohast endale koguni 460. Opositsiooni arvates polnud selline valimistulemus demokraatlikul viisil lihtsalt võimalik. 2006. aasta septembris korraldasid sõjaväelased riigipöörde, mis oli juba 18-s viimase 75 aasta jooksul. Armee keelas riigis korraldada poliitilisi üritusi, peatas põhiseaduse kehtimise ja kuulutas välja sõjaseisukorra. Kindralid ei suutnud siiski kaua võimul püsida, sest sõjaväelise režiimi tõttu halvenesid Tai suhted välispoliitilisel tasandil. Jaanuaris 2008 määrati riigi uueks peaministriks Samak Sundaravej, kuid kevadel puhkesid taas Sondhi ja PAD-i juhitud meeleavaldused, kuna Samaki süüdistati seotuses Thaksiniga ja jaanuarikuiste valimiste ajal häälte ostmises. Surmahoop uuele valitsusjuhile tuli aga sealt, kust ta seda kõige vähem ootas. Tai konstitutsioonikohus nõudis Sundaravej tagasiastumist, sest juhtides televisioonis kokandussaadet olevat valitsusjuht rikkunud põhiseadust. Tänavu 18. septembril sai Tai uueks peaministriks Somchai Wongsawat, kes on Thaksini õe­mees. Seetõttu ei kõrvaldanud valitsuse vahetus opositsiooni meelepaha ja Somchaid süüdistatakse Thaksini poliitika jätkamises. 25. novembril suleti rahutuste tõttu Bangkoki rahvusvahelise lennujaama terminal.

Bangkok maailmast eraldatud

•• Päev pärast peamise rahvusvahelise lennujaama hõivamist ja lendude täielikku katkestamist piirasid valitsusvastased meeleavaldajad sisse ka Don Meuangi lennujaama, mis teenindab peamiselt sisemaiseid lende. Pealinna ei saanud naasta ka peaminister Somchai, kes Peruust tippkohtumiselt saabudes maandus Tai põhjaosas Chiang Mai linnas. •• Seal toimus ka valitsuse istung, kus otsustati kehtestada eriolukord Bangkoki lennujaamades, tegemaks lõppu meeleavaldustele ja blokaadile. Tais on välisministeeriumi andmeil 162 eestlast, neist 19 Bangkokis. •• Reutersi teatel levivad kuuldused, et armee võib rahutuste vaigistamiseks korraldada riigipöörde, teisalt aga räägitakse, et peaminister Somchai võib riigipöörde vältimiseks armeejuhi tagandada. Kolmapäeval soovitas Tai armeejuht kindral Anupong Paochinda valitsusel saata parlament laiali ja korraldada uued valimised.