20 aastat tagasi ajutiselt suletud lasteaed Tehnika tänaval on pärast korduvaid otstarbemuutusi ja põhjalikku ümberehitust sellest sügisest taas laste päralt.

Lasteaia juhatajal Riina Lällil on mõni nädal enne aia pidulikku avamist käed-jalad tööd täis. Rühmatoad ootavad heledast puidust mööblit, kogu maja ehitusjärgset suurpuhastust, et seejärel kutsuda tervisekaitse lõplikku hinnangut andma. “Tahame valmis jõuda 24. septembriks,” ütles Läll.


Üks korrus juurde

Kolme aiarühma ja ühe sõimerühmaga Kelmiküla lasteaias hakkab kaheksa õpetaja ning liikumis- ja muusikaõpetaja käe all õppima 76 last.

“Hetkel keskendume küll ainult avamisele, aga püüame kujuneda hästi toimivaks lasteaiaks,” ütles juhataja.

Tehnika 23 hoone oli lasteaia kasutada aastail 1962–1987, seejärel tegutses seal Põhja-Tallinna valitsuse raamatupidamisosakond ja ruume üürisid erafirmad.

Aktsiaseltsi Telor Ehitused meistrid ehitasid büroohooneks kohandatud maja nüüd osaühingu EMP A&I projekti järgi kuue kuuga 16,5 miljoni krooni eest uuesti lasteaiaks.

Ehitusfirma juhi Hasso Veske sõnul tehti vanast kivimajast sisuliselt uus.

“Aknad-uksed vahetati välja, katused lammutati, põrandad kisti üles, ainult vaheseinad, kandeseinad ja vahelaed jäid,” kirjeldas Veske.

Kui varem oli majal kaks korrust, siis nüüd ehitati suure teraskarkassi peale veel kolmas – viilkatusealune.

Lisaks sai lasteaed juurdeehitise, mille keldris on tänapäevane roostevaba tööpinnaga köök. Ehitaja tõstab eriti esile kogu lasteaia põrandakütet ja nüüdisaegset soojustagastusega ventilatsioonisüsteemi. Tempoka ehituse käigus lisandus Veske sõnul ridamisi ülesandeid. “Palju oli ettenägematuid asjaolusid – juurdeehitise keldrikorrusele polnud projekteeritud drenaaži, see tuli teha. Lõpuasjadest on meeles, et aiad tuli juurde projekteerida, kõige alguses oli gaasitorustiku ümbertõstmine,” ütles Veske.

Kelmiküla lasteaed on üle paljude aastate Tallinna teine uus linna eestvõttel rajatud lasteaed. Viimati valmis 2005. aasta novembris 132-kohaline Lauliku lasteaed Kivimäel.

Info Tallinna lasteaedade kohta on haridusameti koduleheküljel http://www.haridus. ee/et/lasteaiad.


Lisandus 500 lasteaiakohta

•• Abilinnapea Kaia Jäppineni sõnul avati uued aia- ja sõimerühmad sügisest veel 18 lasteaia juures, ühes Kelmiküla lasteaiaga lisandus 500 lasteaiakohta. 2007.–2011. aasta eelarvestrateegia järgi investeerib linn järgmisel aastal lasteaedade remonti ja uude ehitusse üle 230 miljoni krooni. Kümme uut rühma luuakse olemasolevatesse lasteaedadesse, juurdeehitise saavad Pirita-Kose ja Kasekese lasteaed.

•• Uus lasteaed on kavas ehitada Piritale Võsa teele ja Nõmmele Rännaku puiesteele, plaanide järgi teeb linn algust ka Kadrioru lasteaia juurdeehitusega ning projektini jõuab mõte Aaviku elamurajooni lasteaias. “Täpne investeeringute jaotus selgub 2008. aasta eelarve menetlemise käigus,” ütles Jäppinen.

•• Haridusameti arvestuste põhjal tekib linnas järgmisel aastal vajadus 1265 täiendava lasteaiakoha järele, 2009. aastal tuleks luua lisaks 917 kohta, 2010. aastal 705 kohta, 2011. aastal 527 kohta ja 2012. aastal 115 kohta.