Haridus- ja teadusministeerium pakub 5000-kroonist stipendiumi 14 Tartu ning 14 Tallinna ülikooli tudengile, kes teevad eestikeelse koolipraktika Ida-Virumaal venekeelsetes koolides.

“Vene koolidesse läheb noori õpetajaid tööle äärmiselt vähe ja seepärast me niisuguse praktikastipendiumi välja mõtlesime,” ütles ministeeriumi rahvusvähemuste hariduse osakonna nõunik Niina Grigorjan. “Siis näevad ka eesti üliõpilased lähedalt vene kooli elu ning eelarvamused ja hirmud võõra keskkonna ees võiksid nii kaduda. Eestikeelseid õpetajaid on eriti vaja eestikeelsele gümnaasiumiõppele ülemineku tõttu,“ lisas Grigorjan.

Tallinna ülikoolis matemaatikaõpetajaks õppiv ja Tallinna reaalkoolis õpetajana töötav Helli Lõoke ütles, et tema selliseks praktikaks valmis ei ole. “Oskan vene keelt liiga vähe, kuid kusagil Ida-Virumaal koolis ilma vene keeleta hakkama ei saaks.”

Temaga samal, teisel kursusel magistriõppes õppiv Sillamäelt pärit Olga Lunjova on veendunud, et Sillamäe Kannuka kooli õpilased võtaks Helli väga hästi vastu. “Meil oli koolis üks eestlannast õpetaja, kes vene keelt ei osanud, aga õpilastele oli see suurepärane võimalus venekeelsel Sillamäel eestlase suust eesti keelt kuulda,” rääkis ta.

Samas on aga vene emakeelega, kuid ülikoolis eesti keeles õppiv Lunjova isegi kahtlev ega julgeks eestikeelset tundi andma minna. “Pean veel end eesti keeles täiendama, mõisteid paremini omandama,” ütles ta. Tema tulevik on tõenäoliselt just eestikeelse matemaatikaõpetaja oma – niisuguseid kahte keelt vabalt kõnelevaid noori õpetajaid hakkavad vene koolid eestikeelsele õppele ülemineku tõttu tikutulega taga otsima, möönsid neiud.

Esimesed praktikandid teada

“Pakume võimalust nii eestlastele kui ka kõrgtasemel eesti keelt rääkivatele vene emakeelega üliõpilastele,” ütles Tallinna ülikooli pedagoogilise praktika keskuse juhataja Inge Timoštšuk. “Usun küll, et sellele 14 kohale tuleb lausa konkurss,” lisas ta. “Stipendium on kindlasti oluline – muidu praktikal üliõpilastele ei maksta.”

Tartu ülikoolist on kaks esimest tudengit juba novembri teises pooles Sillamäele minemas.

Ligi viis miljonit krooni tublidele vene koolidele

•• Tartu Annelinna ja Tapa venekeelsed gümnaasiumid saavad eestikeelsele õppele ülemineku eest preemiaks ligi pool miljonit krooni, kusjuures kokku saab 32 kooli vähemalt 70 000-kroonist preemiat eestikeelse lisaaine eest.

•• Ministeerium lubas kooliaasta algul, et iga aine eest, mida sel aastal 10. klassis lisaks eesti kirjandusele vene koolis eesti keeles õpetatakse, saab kool 70 000 krooni. Lubatud preemiat ootavad koolid juba pikisilmi.

•• Tapa vene gümnaasiumi ja Tartu Annelinna gümnaasiumi 10. klass on sisuliselt eestikeelsel õppel – vaid võõrkeeled ning vene keel ja kirjandus välja arvatud. Kumbki saab 490 000 krooni preemiat.

•• Tapa kooli direktori Henry Kallaste sõnul kulub raha kõigepealt õppevahenditele. “Saame osta 20–30 vajalikku suurt sõnaraamatut – kooli eelarvest saame neid muretseda vaid viis-kuus tükki,” tõi direktor näiteks.

•• 62 vene koolist õpetatakse ühte lisaainet sel aastal eesti keeles 14 koolis, kahte 9, kolme 7 ning seitset ainet 2 koolis.