Ettevõtte tegevjuht, 13 aastat tagasi Ühendriikidest Sillamäele kolinud David O’Brock ütles veel enne võitja väljakuulutamist Eesti Päevalehele, et nad on rõõmsad juba selle üle, et keegi nende ettevõtet „seal Sillamäel” üldse tähele paneb. Ka teised eksportija tiitlile kandideerinud olid tööstusettevõtted – Krah Pipes ja Meiren Engineering, millest esimene toodab torusid ja teine tegeleb masinaehitusega. „Mul on väga hea meel. See näitab, et tööstused on Eestis alles ja seda saab turustada edukalt üle maailma. 2010. aastal läks 6,4 protsenti kogu Eesti ekspordist läbi Sillamäe. See on kõva näitaja ühe väikelinna jaoks,” rääkis O’Brock.

O’Brocki sõnul on keemiatööstuse juhtimise vältimatu osa tehnoloogia arengul silma peal hoidmine, sest ka igapäevakasutuses olevate seadmete toimimiseks vajalikke osi toodetakse just Molycorp Silmeti tehases. Autod, lennukid, mobiilid, arvutid, meditsiinitehnika on need märksõnad, mida koos tellijaga välja töötatakse. „Meie töö ongi juba tulevikku vaadata, mitte ainult ajaga kaasas käia. Sest kui me uude valdkonda siseneme, võib see võtta umbes kolm aastat, enne kui meie toodet kasutama hakatakse.”

Selleks et nii pika vinnaga töid ja arendusi üldse ette võtta, on O’Brocki sõnul pikaajaline kindlus olemas. „Meil on olemas stabiilne tooraine, mis annab meile julguse teha investeeringuid. Asjad, mida me täna välja töötame, ongi needsamad, mis meie elu mõne aasta pärast veel mugavamaks muudavad.”

5. detsembril avab Molycorp uue kesklabori, mis on selle aasta üks suuremaid investeeringuid. Labor, mida siiani kasutatakse, ehitati juba 1954. aastal ning on väsinud ja sobimatu.

David O’Brock on varem öelnud, et Silmeti ellujäämine pikkade aastate jooksul, kui hiinlased oma madalate hindadega konkurente hävitasid, oli puhtalt Tiit Vähi hullumeelne järeleandmatus.



EAS-i ettevõtlus­auhindade võitjad:

- Ettevõtluse auhinna peavõitja 2012 – juhtmeköidiste ja ühenduskaablite valmistaja PKC Eesti AS. Firmal on tehased Haapsalus ja Keilas ja tööd saab neis kokku 1100 inimest.

- Aasta alustaja 2012 – mobiilirakenduste looja Creative Mobile OÜ. Firma populaarseimat mängu „Basketball Shots 3D” on alla laaditud üle 7,4 miljoni korra, mis teeb sellest ühe edukama Androidi mängu.

- Aasta eksportöör 2012 – muldmetallide tootja Molycorp Silmet AS. Euroopa üks suuremaid haruldaste metallide ja muldmetallide tootjaid.

- Aasta turismiuuendaja 2012 – mõisakompleks Vihula mõisa puhkeküla. Vihula Manor Hospitality OÜ on arendanud 16. sajandist pärit mõisakompleksi nüüdisaegseks puhkekohaks.

- Aasta välisinvestor 2012 – PKC Eesti AS.