"Täna ei ole kaalukauss sellises seisus, et riigikogu peaks oma otsust muutma," ütles Aaviksso ETV saates Foorum, viidates parlamendi 2005. aasta 23. märtsi otsusele rajada Vabadussõja võidusammas ja anda see ülesandeks valitsusele.

Aaviksoo märkis siiski, et päriselt välistada ei saa midagi. "Keegi meist ei saa väita midagi 100-protsendiliselt."

Rääkides konkreetsest ristikujutisega võidutööst ütles minister, et me ei peaks häbenema oma 700-aastast kristlikku ajalugu. "Enne seda olime teatavasti paganad," ütles Aaviksoo.

Aaviksoo taunis erinevate osapoolte "arvamusliidritega vehkimist", kuna tema küll ei suutvat näiteks otsustada, kelle sõna on olulisem - kas mõne arvamusliidri või vana mehe oma, kes tahab enne surma selle samba ära näha.

"Ega me Vabadussõjas kah kõik ühel poolel olnud, aga kui see võit tuli, siis olid kõik rõõmsad," lisas minister.

Nii saates tulihingeliselt samba praegusel kujul rajamist kaitsnud kunstnik Jüri Arrak kui vastupidisel seisukohal olnud arhitektide liidu esindaja Ülar Mark leidsid saate lõpuks, et aeg tuleks maha võtta, uurida veel eile õhtul valminud samba ja selle ümbruse viimast eskiisi ja alles siis asjaga edasi minna. Näiteks on värskeimais eskiislahenduses samba jalamilt Vabaduse platsi suunas vesi mööda astangut sama laiuses jooksma pandud.

Nendega ei olnud ühel meelel Aaviksoo, sõnades, et aega on juba maha võetud küll ja küll. Ministri sõnul ei saa rääkida ka protsessiga kiirustamisest.

Saatesse tehtud ligi 19 000 kõnest toetas samba praegusel kujul rajamist enam kui 70 protsenti.