•• Advokatuuri esimees Toomas Vaher, miks advokatuur ei soovi selle erikomisjoni töös osaleda?

Vastavalt advokatuuriseadusele on advokatuur advokaatide omavalitsuslikel põhimõtetel tegutsev kutseühendus õigusteenuse osutamise korraldamiseks era- ja avalikes huvides ning advokaatide kutsealaste õiguste kaitsmiseks.

Advokatuuri eesmärgiks ja ülesandeks on õigusteenuse osutamise korraldamine (mitte osutamine – õigusteenust osutavad advokaadid advokaadibüroode kaudu) ning advokaatide kutsealaste õiguste kaitse. Loomulikult tegeleb advokatuur jõudumööda ka laiemalt isikuvabaduste, kohtumõistmise ja õiguskaitse süsteemi puudutavate küsimustega.

Erakondade rahastamise küsimus on veidi teine valdkond. Advokatuur on rangelt apoliitiline organisatsioon ning erakondade tegevusse ei pea õigeks sekkuda. Samuti väljub mis tahes organisatsioonide rahaasjade kontrollimine olemuslikult advokaatide kutsetegevuse põhiraamidest ja on rohkem finantsistide ja audiitorite pärusmaa. Eeltoodu ei tähenda, et advokaatidelt ei võiks õiguslikes küsimustes nõu küsida või õiguslikke arvamusi tellida. Sellise koostöö tegemine ka tulevase komisjoniga ei eelda, et advokatuuri poolt nimetatud advokaat peaks olema komisjoni liige.

•• Kes teie arvates võiksid olla need inimesed, asutused, organisatsioonid, kes tegelevad erakondade rahaasjade kontrolliga?

See on keerulisem teema, mida kolmelauselise kommentaariga ei ole võimalik avada. Kindlasti on võimalikud erinevad lahendused, millel on igaühel omad plussid ja miinused. Loogiliselt mõeldes võiks eeldada, et tõhus järelevalve peaks katma kolme aspekti: neutraalsus, asjatundlikkus finantsküsimustes ja piisavalt tugev väljund avastatud rikkumistele reageerimiseks.