President kinnitas, et Eesti abi on väga oodatud ning Afanistan ei unusta kunagi meie toetust raskel ajal.

“Me oleme väga tänulikud teie sõdurite panuse eest, kes riskivad oma eluga, et tuua paremat elu meie inimestele,” sõnas Karzai. “Teie sõdurid on väga vaprad ning väärivad kõrgeimat tunnustust,” lisas ta ja avaldas lootust, et kunagi saab Afganistan selle abi eest Eesti heaks midagi teha.

Kohtumisel, kus osalesid ka Afganistani välis-ja kaitseminister, tõdesid Afganistani valitsuse esindajad, et võideldes terrorismiga Afganistanis aitab Eesti ühtlasi iseennast ja rahvusvahelist üldsust.

Peaminister Ansip ütles, et Eesti mäletab hästi diktatuuri all elamist. “Saime vabanemiseks suurt abi välismaalt, nüüd saame ise teisi aidata ja tunneme moraalset kohustust seda teha,” sõnas ta. Peaminister kinnitas, et Afganistan on NATO ja seega Eesti kui alliansi liikmesriigi pikaajaline kohustus ja Afganistani jäädakse seni kuni see on vajalik ja teretulnud. “Afganistan on üks Eesti arengukoostöö tähtsaimatest partnerriikidest, samuti on siin meie suurim sõjaline missioon,” lausus ta.

President Karzai pidas Afganistani puhul oluliseks just seadustel põhineva stabiilse keskkonna loomist ning võitlust korruptsiooniga. Samuti pidas ta Afganistani suurimaks probleemiks riigi ülesehitamisel inimkapitali puudust ning tundis seega huvi noorte õppimisvõimaluste vastu Eesti ülikoolides.

Rääkides arengukootööst kinnitas peaminister, et hetkel teeb Eesti ettevalmistusi Helmandi provintsi keskhaigla lasteosakonna varustamiseks meditsiiniliste seadmetega. Eesti toetus aitaks muuta laste ravi kvaliteetsemaks ning vähendada laste, eriti vastsündinute suremust haigla teeninduspiirkonnas. Lisaks on Eesti valmis panustama 700 000 krooni tsiviilülesehitustöö fondi ning vahendeid Afganistani relvajõudude varustamiseks.

Arengukoostöö ja humanitaarabi raames on Eesti seni toetanud narkovastast võitlust Afganistanis 657 000 krooniga. Eesti on panustanud need vahendid ÜRO arenguprogrammi halduses olevase narkovastase võitluse fondi, mille eesmärgiks on toetada Afganistani valitsust narkovastases võitluses. Samuti on Eesti Punase Risti vahendusel toetanud madratsite ja esmaabikomplektide saatmist 1 miljoni krooniga ning toetanud vabatahtlike annetuste näol üle poole miljoni krooniga ÜRO pagulaste ülemkomissari ametit.

Peaminister kohtus täna ka Afganistani parlamendi alamkoja esimees Mohammad Yunus Qanoniga, kes avaldas soovi parlamentidevaheliste suhete ja koostöö arenguks ning Eesti kogemuste tundmaõppimiseks haldussuutlikkuse tõstmisel, internetipõhiste lahenduste tutvustamisel jne.


Täna kohtub peaminister Ansip veel Euroopa Liidu eriesindaja Francesc Vendrelliga, homme aga Eesti sõduritega Camp Bastionis.