“Meie oleksime nõus, sest Afganistanis langenud eesti poistel ei ole oma mälestusmärki,” ütles Tallinna linnadisainer Aavo Ermel. “Pealegi olen kindel, et selle mälestusmärgi kunstiline tase oleks kõrge, kuna omal ajal välja kuulutatud konkursi võitis tuntud skulptor Seaküla Simson, samuti Afganistani sõja veteran.”

Mälestusmärk Kesk-Eestit

Eesti sõjahaudade hooldeliit on aga teist meelt ja kategooriliselt vastu mälestusmärgi ülespanemisele Tallinna sõjaväe kalmistule. 18. septembril Tallinna linnavalitsusele saadetud kirjas teatab liidu esindaja Tiina Tajak: “Põhimõtteliselt toetame mõtet püstitada Afganistanis langenud eesti sõjameeste mälestusmärk, kuid ei näe võimalust selle püstitamiseks Tallinna kaitseväe kalmistule.”

Sõjahaudade hooldeliit põh-jendab, et kalmistul tuleb taastada olukord, mis valitses seal enne 1940. aastat.

Afganistanis ja teistes lokaalsetes sõjalistes konfliktides osalenud veteranide organisatsiooni Relvavendlus juht Karl Paks ei pea peamiseks probleemiks mälestusmärgi asukohta. “Peamine, et me saaksime oma kava inimestele rohkem teadvustada, miks mitte püstitada mälestusmärk hoopis kusagil Kesk-Eestis,” ütles Paks.

Ta tõi näite, et Tšernobõlis käinud eesti meeste organisatsioon pani mälestustahvli Tori sõjameeste kiriku seinale. “Me võiksime ka alguseks kas või sellise tagasihoidlikuma mälestus-plaadi üles seada, sest järgmise aasta veebruaris möödub 15 aastat Afganistani sõja lõpust,” avaldas Paks lootust.

Karl Paks on aastaid kogunud andmeid Punaarmee Eestist pärit ajateenijate kohta, kes on Afganistanis sõdinud. Selle kohta on ta avaldanud isegi brošüüri.

Langes 16 eestlast

Kindlaks on tehtud 38 Eestist pärit sõdurit, kes said Afganistanis surma. “See arv ei pruugi siiski olla täiesti täpne, hiljem saadud andmed lubavad arvata, et kaks-kolm langenut on veel,” lisas ta. Paksi andmeil olid kõik langenud sündinud Eestis ja on ka maetud siia. 16 langenuist olid eestlased.

Riigikaitse osakondades on nimekirjad Eestist sõjakomissariaatide kaudu Punaarmee teenistusse kutsutud 1652 noormehe kohta, kes osalesid Afganistani sõjas.

Kümme aastat väldanud Nõukogude Liidu sõjategevus Afganistanis lõppes 15. veebruaril 1989. Järgmisel aastal möödub Afganistani sõja lõpust 15 aastat.