Rahvusvaheline reitinguagentuur Fitch langetas eile Eesti riigireitingut ühe pügala võrra tasemelt A tasemele A-. Reitingu väljavaated on agentuuri hinnangul nii Eestis kui ka teistes Balti riikides negatiivsed.

Danske Marketsi peaanalüütiku Lars Christenseni sõnul on reitingu alandamine järjekordne hoop niigi väga habrastele Balti majandustele. Analüütik soovitas Balti turgudel säilitada väga suurt ettevaatust. “Euroopa krediiditingimuste oluline halvenemine mõjub väga raskelt Balti majandustele ja turgudele,” ütles ta.

Majandusminister Juhan Parts leidis aga, et reitinguagentuuri hinnang avaldab pigem psühholoogilist mõju. “Emotsionaalsel pinnal on tegemist halva teatega. Seda võib võtta kui järjekordset doominokivi ebameeldivate uudiste reas,” ütles majandusminister. “Otsest mõju majandusele ma aga ei näe, sest riik teatavasti laenu võtta ei kavatse. Mis puudutab kommertspanku, siis on olulisem see, mis juhtub edasi rahvusvahelistel rahaturgudel.”

Pangad: laen ei kalline

Küsimusele, kas riigireitingu alandamist võib pidada ka hinnanguks valitsuse majanduspoliitikale, kostis minister vastuseks, et kriitika on teretulnud.

“Praeguses majandusolukorras on inimeste rahulolematuse kasv mõistetav. See on hea, sest see sunnib valitsust tõsisemalt tegelema uute võimaluste otsimisega ja viib ratsionaalsete otsuste langetamisele,” kõneles Parts. Swedbank Eesti peadirektor Priit Perens lausus, et vaadates meie majanduse olukorda, oli riigireitingu alandamine ootuspärane. “Reitingu alandamine tähendab seda, et laenude andmist hinnatakse senisest riskantsemaks ja kõigi Eestist pärit laenajate jaoks peaks raha hind teoreetiliselt veidi kallinema,” ütles Perens. “Aga arvestades Eestist pärit rahvusvahelistelt turgudelt laenajate vähesust ja seda, et need turud on hetkel praktiliselt suletud, ei ole sellel otsusel meile mingit otsest mõju.”

Sampo panga tegevjuht Aivar Rehe ütles samuti, et reitingumuutus laenude hinda automaatselt kallimaks ei muuda.

“Rahvusvahelise panganduskontsernina on meil oma reiting, mis on praegu Eesti riigireitingust kõrgem. Seetõttu mõju laenudele tänasel otsusel ei ole,” ütles Rehe. Ta pidas reitingu alanemist pigem juba juhtunu konstateerimiseks kui pessimistlike väljavaadete avaldamiseks.

Majanduse põhi veel käes ei ole

•• Konjunktuuriinstituudi eile avaldatud majandusülevaates nenditi, et majanduse allakäik jätkub ning põhi ei ole veel käes.

•• Instituudi juhtivteadur Leev Kuum märkis, et tõenäoliselt kujuneb tänavuse kolmanda kvartali majanduskasv negatiivseks.

•• “Samas on majanduse kokkutõmbumise kiirus aeglustunud ja see lubab loota, et pöördepunkt ei ole enam kaugel,” ütles Kuum.

•• “Kui langus, siis langus. See on ka huvitav elu,” kommenteeris minister Juhan Parts.

•• Parts lisas, et ehkki valitsuses on majanduse olulisusest arusaam paranenud, on tegude osas tema meelest arenguruumi. IRL-i minister kritiseeris teravalt partnereid valitsuskoalitsioonis haldusreformi põhjalaskmise pärast.

•• “Ministri auto või viis töökohta ministeeriumis ei ole majandust oluliselt mõjutavad teemad. Olen ääretult hämmeldunud, mis on juhtunud haldusreformiga. Küsimus on selles, kas suudame teha suuremaid otsuseid,” ütles Parts.