Valerahalevitajad, süütajad, autoärandajad, narkoärikad – viimase pooleteise aasta jooksul erakonnaga liitunud IRL-i pättide fraktsiooni ampluaa on lai ning kõige tavapärasemaks ühisosaks on suurele osale neist elukoht Peipsi äärde jäävates Jõgevamaa valdadest.

IRL-i peasekretär Priit Sibul nimetas selliste tegelaste tulekut erakonda ebameeldivaks juhuseks ning lubas Eesti Ekspressi loo valguses asuda süüdimõistetud kurjategijaid erakonnast välja heitma. „IRL-i põhikirjas on selgelt kirjas, et inimene, kes kannab kriminaalkaristust või kahjustab oma varasema tegevuse tõttu erakonna mainet, ei saa olla IRL-i liige,” ütles Sibul Eesti Päevalehele. „Kontrollime kindlasti oma liikmebaasi avalikuks tulnud asjaolude valguses üle ning on üheselt selge, et kriminaalkaristust kandvad isikud heidetakse erakonnast välja.”

Seega selgub näiteks garaažikatustest sissetungimisele ja autode ärandamisele spetsialiseerunud Vladislav Raua, narkoärikas Aleksandr Kaiva, naljaviluks ohvri ära tappa lubanud Semjon Šutaki ja teiste värvikate IRL-i suurkogul osalenute saatus pärast erakonnapoolset kontrolli, kuid Eesti Päevalehe andmeil on IRL-il plaanis kõik kriminaalse taustaga liikmed parteist välja heita hoolimata faktist, kas nende kriminaalkaristus on kantud, ja kogu intsidendi tagajärjel tõhustada põhjalikult erakonda saabujate taustakontrolli. „IRL pole seni tegelenud erakonnaga liitujate lauskontrolliga, vaid on usaldatud liikmeks astuja poolt esitatavaid andmeid,” sõnas Sibul. „Kuid edaspidi tuleb uute liikmete vastuvõtmisel kaaluda ka karistusregistri kontrollimist, et välistada taolised ebameeldivad juhused.”