Oma eile tehtud avalduses teatas ajalehtede liit (EALL), et mõistab Eesti Posti rasket majanduslikku seisu, kuid ei pea õigeks firma kahjumit vaid perioodika kojukande hindade ülijärsu tõstmisega katta.

Liit nõuab Eesti Postilt kojukande tariifide ülevaatamist, sest arusaamatutel põhjustel on nende väljatöötamisel aluseks võetud ainult kaalu ega ole arvestatud lehtede ilmumise sagedust.

Liit sai Euroopa ajalehtede liidu peakorterist oma järelepärimisele vastuseks, et üheski Euroopa riigis sellist põhimõtet ei rakendata.

“Eesti Posti uued kojukande tariifid, mis peaksid hakkama kehtima 2008. aasta 1. jaanuarist, ei kohtle õiglaselt ja võrdselt kõiki perioodilisi väljaandeid. Eesti Posti poolt väidetav ülikõrge keskmine hinnatõus 30% tabab raskemalt just ajalehti, kusjuures ajakirjade hinnatõus on väiksem,” seisab EALL-i avalduses.

Väljapakutud kojukande tariifid põhjustavad suuremaid lisakulutusi eelkõige maakonnalehtedele ning üleriiklikele päevalehtedele. Näiteks toovad uued tariifid Postimehele kaasa lisakulutusi 9,1 miljoni krooni eest ehk kulud kasvavad 60%. SL Õhtulehe hinnatõus on 50% ehk 6,1 miljonit, Sakalal 66% ehk üle kahe miljoni ning Virumaa Teatajal samuti 66% ehk 1,4 miljonit krooni.

Eesti Post valetas

Kontrollimisel selgus, et tariifide kujundamise printsiipe ei kirjutanud sideamet ette, nagu väidavad Eesti Posti juhid, ning väljaannetega ei ole peetud läbirääkimisi, et selgitada, mida võivad uued tariifid endaga majanduslikult kaasa tuua.

EALL peab vajalikuks deklareerida, et kojukande tariifide keskmine tõus ei tohi olla 2008. aastal üle 15–18% ning hindade kujundamisel ei saa arvestamata jätta ilmumissagedust.

EALL nõuab Eesti Postilt nende kojukande tariifide ülevaatamist ja sideametile uuesti esitamist. Ettepaneku mittearvestamise korral võtab EALL kasutusele vastumeetmeid, sealhulgas oma kojukande laiendamise. EALL-i hinnangul tõstab Eesti Post hinnad nii kõrgele, et ajalehtedel on kasulik Eesti linnades alustada ise kojukannet, mis tähendab, et Eesti Posti kahjum suureneb veelgi ja hindade edasine tõstmine suretab maapiirkondades igasuguse trükimeedia tarbimise välja.