Ametiühingute keskliit astus eile karmi kriitikaga vastu Tallinna haiglate ja nõukogude juhtide üleskutsele, mis palus meditsiinitöötajail streigist loobuda.

Ida-Tallinna keskhaigla, Lääne-Tallinna keskhaigla ja Tallinna lastehaigla juhid Ralf Allikvee, Boris Kirt ja Mall-Anne Riikjärv teatasid eilses avalduses, et streik seab ohtu abivajajate elu ja tervise.

Samuti halvavat see tervishoiuteenuste osutamist mitte ainult Tallinna linna, vaid ka Põhja- ja Lääne-Eesti elanikele, kes pöörduvad konsultatsiooni ja statsionaarse abi saamiseks Tallinna raviasutustesse.

Vabadus streikida

Samuti teatasid haiglajuhid, et streigiga ähvardajad ei ole järginud nõudeid teavitada tööandjat võimaliku streigi ulatusest õigel ajal, mis raskendab oluliselt töökorralduse kavandamist inimohvrite vältimiseks.

Ametiühingute keskliit peab aga avaldusi, nagu seaks streik ohtu inimeste elu ja tervise, vastutustundetuks ja kahetsusväärseks. “Tervishoiutöötajate ametlikus streigiteates on must valgel kirjas, et vältimatu abi osutamine jätkub ka streigi ajal,” ütles EAKL-i esimees Harri Taliga. “Olen veendunud, et mis tahes surveavaldused ei heiduta õiglast palka nõudvaid tervishoiutöötajaid.”

Keskliidu hinnangul ei vasta tõele ka väited, nagu oleks 17. jaanuariks kavandatud streik ebaseaduslik. Streigi ebaseaduslikuks kuulutamine on ainult kohtu pädevuses. “Täiesti alusetud ning ilmselt eelkõige streigiks valmistujatele psühholoogilise surve avaldamiseks on ka jutud streikijaid ähvardavatest suurtest trahvidest. Seadus ei võimalda   streigi korraldamise eest kedagi karistada,” leiab EAKL.

Streigiõiguse rahvusvaheliselt tunnustatud põhimõtted keelavad kõik tegevused, millega püütakse piirata töötajate vabadust streigis osaleda. “Näiteks on täiesti lubamatu, et tööandjad keelitavad töötajaid loobuma streigis osalemisest, lubades neile vastutasuks palgatõusu, mida töötajad streigiga taotlevad,” rõhutas Taliga. “See on vastuolus rahvusvahelise tööorganisatsiooni seisukohtadega.”

Valitsus toetas Aabi ettepanekut

•• Valitsuskabinet kuulas üleeile õhtul toimunud nõupidamisel sotsiaalminister Jaak Aabi ülevaadet meditsiinitöötajate ja haiglate liidu vahelistest palgaläbirääkimistest ja otsustas toetada Aabi ettepanekut.

•• Jaak Aab tegi valitsusele ettepaneku aktsepteerida haiglate liidu pakkumist ning tõsta meditsiinitöötajate palka sel aastal keskmiselt 20 protsenti ja järgmisel aastal samuti 20 protsenti.

•• Kuna niivõrd suur palgatõus eeldab muudatusi haigekassa hinnakirjas ja nõuab 70 miljonit krooni lisaraha, ootab valitsus konkreetseid ettepanekuid ja parandusi hinnakirja osas haigekassa nõukogult.