Kohtus leidis tõestamist, et Anatoli Paali (44) poeg esimesest abielust Aleksei (21) tappis isa selja tagant haamrilöökidega pähe, ning mõistis Aleksei kümneks aastaks vangi. See on kaks aastat vähem kui prokurör nõudis.

Samas kvalifitseeris kohus ümber politsei esitatud tahtliku tapmise süüdistuse ja mõistis varem vangivalvurina töötanud Aleksei süüdi tapmises raskendavatel asjaoludel.

Eitas isa tapmist

Kuigi Paal eitas kohtus veretöös osalemist ja väitis, et avastas isa kodust eest juba tapetuna, leidis kohus noormehe jutus palju vasturääkivusi.

Anatoli Paali asetäitja Ants Pauls tunnistas kohtus, et käis mõrvaõhtul oma ülemusel külas, kus poeg Aleksei koos nendega punast veini jõi. Paulsi väitel jättis ta lahkudes isa ja poja kahekesi teadmisega, et Anatoli Paal sõidab järgmisel hommikul lennukiga Hispaaniasse puhkama.

Paali ülejäänud pereliikmed olid mõni päev varem sõitnud sugulaste juurde Venemaale. Pauls hakkas kaks päeva hiljem kahtlema, kas Paal sõitis Hispaaniasse, sest tema auto seisis endiselt Narvas. Ta kutsus politsei, kes leidis Paali laiba kodust töökabineti laua tagant.

Tapja oli löönud arvutimängu mänginud Paali selja tagant haamriga mitu korda pähe. Kuus tundi pärast mõrva avastamist vahistas keskkriminaalpolitsei Tallinnas tüdruksõbral külas olnud Aleksei Paali, kes veel kolm tundi hiljem tapatöö üles tunnistas.

Keskkriminaalpolitsei Ida grupi komissari Aleksandr Zhegulovi sõnul viis Aleksei Paali mõrvale äkkviha, sest isa keeldus kaevuluuke puudutanud äritehingust poja tuttava firmaga, kus lubati tehingu eest töötule Aleksei Paalile töökohta.

Kuklal sõrmejäljed

Kuigi Aleksei Paal väitis, et leidis isa tapetuna eest alles 28. juuni hommikul, ei leidnud eksperdid Anatoli Paali laibalt poja sõrmejälgi mujalt kui kuklahaavalt.

Mõrvapaigalt põgenedes haaras Aleksei Paal korterist isa jope, ligi 12 000 krooni väärt Nokia mobiiltelefoni ja 65 148 krooni sularaha, mida pole tänaseni leitud.

Aleksei süüd tõendas kohtu hinnangul ka fakt, et ta näitas politseinikele täpselt kätte koha Narva jões, kuhu ta isa rahakoti viskas. Hiljem, kui tuuker sukeldus rahakoti järele, tunnistas Aleksei Paal politseinikele, et rahakotis pole ühtegi krooni.

Tapariistaks olnud haamrit tuukrid ei leidnud.

Paali lesk kahtlustas rahahimu

Gulnara Paal, kuidas oli teie mehe ja Aleksei Paali vaheline läbisaamine?

"Muidu normaalne. Tundus, et isa oli pojale eeskujuks."

Kui tihti Aleksei Paal teid külastas?

"Viimasel ajal isegi liiga tihti, eriti viimased kolm kuud enne tapmist. Mulle tundus, et ta hakkas meil sageli käima eesmärgiga midagi saada. Ilmselt olid tal rahalised raskused."

Kas teie mees andis pojale raha?

"Minu nähes küll mitte."

Risto Berendson