„Ma ei sea kahtluse alla meie pensionisammaste süsteemi. Kriisiajad toovad välja ka süsteemide puudused. Kindlasti tuleb praegu tunnstada, et kodanike raha ja riigipoolt lisatud raha ei ole sammastes kõige paremal moel kasutatud,“ rääkis Ansip tänasel valitsuse pressikonverentsil.

„Sammaste haldamise teema on väga tõsine küsimus, mis tuleb sõltumata valitsussektori tasakaalu küsimustest fookusesse võtta,“ jätkas ta.

Praeguse süsteemi puuduseks on Ansipi sõnul see, et võrreldes näiteks teiste OECD riikidega on Eesti pensionifondide tulusus väga kehv.

„Me peame uskuma, et kui me täna paneme sisse, siis tulevikus saame rohkem aga nii edasi jätkates minul seda veendumust ei ole. Peame oluliselt karmistama investeerimise reegleid,“ lisas ta.

Peaminister teise pensionisamba sissemaksete külmutamisele alternatiive ei näe.

„Riigil ei ole selleks raha, et teise samba sissemakseid teha. Järelikult kui mitte külmutada sissemakseid, siis see raha tuleks kusagilt laenata,“ ütles ta ning lisas, et see oleks veelgi kehvem lahendus.

„Lätlased-leedulased on oma teise samba sissemakseid oluliselt vähendanud, nii peame meie ka tegema. Meie ettepanek on 0+0 ehk kahe aasta jooksul ei maksa sinna sambasse ei kodanik ega ka riik,“ ütles Ansip.

Peaministri sõnul käib praegu nii riigi kui ka kodanikepoolsete maksete peatamise algusest jutt esimesest juulist.