Ansipi sõnul on meil juba olemas sõjahaudade kaitse seadus ning samuti lõi kaitseminister ka sõjahaudade komisjoni, mille pädevuses on anda hinnang, kas haudadesse suhtutakse austusega või mitte. Peaministri hinnangul ei saa praegu Tõnismäel toimuvat kuidagi austusega suhtumiseks pidada.

„Kui sinna on inimesed maetud, tuleb nad ümber matta ja loomulikult, kui maetuid enam ei ole, siis ei ole ka hauatähist mõtet seal hoida.”

Ansipi arvates on keelatud rajatiste seadust aga kindlasti vaja selleks, et ära hoida näiteks Peeter I monumendi püstitamine.

Peaministri sõnul on Reformierakond veendunud, et keelatud rajatiste seadust on Eestile vaja, kuna Lihulas toimunu ei ole kohane ühelegi õigusriigile. „Juba see üks juhtum peaks kõigi tähelepanu juhtima sellele, et monumentidega seonduv vajab õiguslikku regulatsiooni.

Praegu ei ole riigil hoobasid et (Peeter I) taolisi monumentide püstitamisi ära hoida, selle jaoks on keelatud rajatiste seadust Eesti riigile hädasti vaja,” rõhutas Ansip. „Ei saa lubada, et püstitatakse monument mõrtsukale, kes on Eesti rahvast hävitanud, praegu keelamiseks ei ole aga mitte mingisugust seaduslikku alust.”

Miks oli Reformierakond pronkssõduri sätte lisamisega nõus?

„Selline on olnud Isamaa ja Res Publica Liidu tahe ja kuna oleme veenudnud selles, et monumenditemaatikat on vaja valitsuse tasemel reguleerida, oleme nõustunud nendepoolse lisandusega sellele seadusele, vajadust aga absoluutselt ei eksisteeri,” põhjendas peaminister üksikküsimuse seadusesse sissetoomist. Ansip kinnitas, et on seadus võib tõesti selles punktis olla ka põhiseadusega vastuolus. „Möönan, on täiesti võimalik, et see seadus ei jõustu.”

Eesti Päevalehe küsimusele, miks Reformierakond nõustus pronkssõduri sätte lisamisega seadusesse, kui see peaministri arvates vajalik ei olnud ning ühtlasi võib vastuolus olla ka põhiseadusega, vastas Ansip, et tegu oli kompromissiga. „Olen seisukohal, et kui keegi tahab ühe monumendi tarvis vastu võtta veel kolmanda või 13. seaduse, siis ei saa seda ju takistada.”

„Mina olen väga veendunud selles, et pronkssõdurit ei teisaldata selle seaduse alusel,” kinnitas Ansip ning rõhutas veel kord, et seaduslik alus monumendi kõrvaldamiseks on sõjahaudade kaiste seaduse näol juba vastu võetud.