Valitsus kiitis tänasel istungil heaks Vabadussõja võidusamba ideekonkursi hindamiskomisjoni poolt parimaks tunnistatud ideekavandi "Libertas", mis on ühiskonnas vastakaid arvamusi esile kutsunud.

Konkursi hindamiskomisjoni otsustas tunnistada Vabadussõja võidusamba parimaks kavandiks ja peapreemia võitjaks töö märgusõnaga “Libertas”, mille autoriteks on Rainer Sternfeld, Andri Laidre, Kadri Kiho ja Anto Savi. 

“Konkurss on läbiviidud nii nagu kavandatud ja valitsus kinnitas tulemused,” ütles Aaviksoo valitsuse pressikonverentsil. Valitsuse otsus on aluseks ka preemiate väljamaksmisel.

Aaviksoo sõnul jääb kaitseministeeriumi ülesandeks samba püstitamise ja maa-ala osas kokkuleppe saavutamine Tallinna linnavalitsusega.

Ministri sõnul lisasid valitsuse liikmed ka omalt poolt ideid ja märkusi.

Autasu kogu rahvale

Aaviksoo tõi näiteks, et sambal võiks kujutada ühte vabadusristidest – II klassi esimese liigi risti, mis sümboliseerib isiklikku vaprust sõjas ja mida ei ole veel kunagi kellelegi välja antud.

“See oleks Eesti rahvale kõige olulisema sümboolse tähendusega,” ütles minister.

Kavandi lõpliku detailse väljanägemise ning materjali osas konsensuse saavutamiseks kaasab ministeerium ekspertide grupi.

Seega on vabadussamba lõplik väljanägemine veel teadmata. “Mingi ettekujutus meil kindlasti on,” ütles peaminister Andrus Ansip. “Kaitseminister kaasab eksperte, sest päris konsensus ei saabu kunagi,” lisas ta.
Ansipi sõnul ei vasta ideekavandil kujutatud risti vabadusristi tegelikele proportsioonidele.

Ideekavand on peaministrile siiski meelepärane: “Mulle meeldib väga see mõte kujutada vabadusristi. Oleks olnud olla ka mõni muu sümbol, aga selge, arusaadav sümbol minu jaoks on aktsepteeritav.”

“Kui ta on riigi poolt kujundatud vabadusrist, siis peaks ta olema päris vabadusrist,” lisas ta. Kuna II liigi I järgu vabadusristi autasu ei ole mitet kunagi välja antud, võiks Ansipi sõnul selle anda kogu Eesti rahvale või nendele koolipoistele, kes aastatel 1918-1920 Eestile vabaduse tõid. “See on sügavalt sümboolne.”

Ka ei ole Ansipi arust ideekavandi autorid liiga noored. "Koolipoisid võitsid Vabadussõja. Olid nad siis liiga noored? "küsis Ansip.

Võidutöö kujutab Vabadusristi keskel oleva traditsioonilise käe ja mõõga asemel Eesti kontuuri, sest just Vabadussõjas sai lõplikult kinnistatud Eesti riigipiir. "Libertase" seletuskirjas seisab, et päikese loojudes valgustub Vabadusristi keskel asuvas silindris majaka latern, valgustamaks Eestimaa kontuuri mõlemale poole risti ning suunates ka heledad valgusvihud risti keskelt neljas suunas.

Vabadussammas on kavas avada Vabadussõja alguse 90. aastapäevaks järgmise aasta 28. novembril.

Vabadussõja võidusammas kerkib Tallinnas Vabaduse väljaku Ingeri bastioni madalamale, Harju tänava kõrvale jäävale idapoolsele flangile. Mälestusmärgile tuleb tekst "Eesti Vabadussõda 1918-1920".