Haaberstisse kerkinud Arigato spordiklubi avamine mõjutab ka spordikaugeid inimesi, pikendades aeg-ajalt õhtuseid autoummikuid Rannamõisa teel.

Päeval pääseb autoga Rannamõisa teele Arigato spordiklubi juurde lahedalt: pärast ringristmikku veidi sõitu, natuke vastutulevate autode järel ootamist, pööre aiandisse viivale teele ja korras. Seevastu õhtul trenni või Tabasalu poole koju-külla sõites tuleb varuda aega.

Ootejärjekord Rannamõisa teel on transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Vello Lõugase sõnul olnud aastatepikkune probleem ning üksnes sõiduradade teisiti märkimisega ei anna midagi teha – ainus võimalus on ehitada tee laiemaks. “Kui täiendav pöörderada ehitada, siis oleks õhtusel tipptunnil pöördejärjekorrad,” ütles Lõugas.

Ummikuprobleemile leevenduse otsimine on Lõugase sõnul sedakorda arendaja probleem. “Detailplaneeringuga oli tal kohustus ehitada kõnniteed,” ütles Lõugas.

Haabersti Perespordikeskuse AS-i juhatuse esimehe Indrek Pertelsoni sõnul on keskuse initsiatiiv rajada Kaeravälja ristmikule vastava fooritsükliga jalakäijate ülekäigurada. Samas oleks Pertelsoni sõnul Rannamõisa teelt vasakpöörde tegemiseks vaja eraldi rada. “See on praegu tegelikult lahtine, kes seda finantseerib,” nentis ta.

Eesmärgiks tee laiendus

Inseneribüroo Stratum juhi Dago Antovi hinnangul ei mõjuta Haabersti ringi ummistumist uue spordikeskuse avamine, vaid pigem piirkonna kasv.

Kui autod ja jalakäijad pääseksid Kaeravälja ristmikule ka Arigato maja juurest ning Haabersti ringini viiks täiendav sõidurada, lahendaks see olukorra ajutiselt. “On selge, et pikemas perspektiivis on need lühiajalised lahendused, kui vaadata linnavalitsuse plaani ehitada välja kolmetasandiline ristmik,” sõnas Pertelson.

Kommunaalameti juhataja asetäitja Peep Koppel ütles, et ei oska anda tähtaega, millal Rannamõisa tee laiendatakse.

Magistraaltänavavõrgu arengukava järgi renoveeritakse Rannamõisa tee Haabersti ristmikust linnapiirini 2008. aastal. Sama arengukava järgi pidanuks aga tänavu algama umbes 570 miljonit krooni maksva Haabersti ristmiku eritasandiliseks ehitamine. “Oleme esitanud taotluse Euroopa raha saamiseks,” ütles Koppel. “Ehitusloaga projekt on olemas, võiksime homme alustada.”