Siseministeeriumi halduse asekantsler Merle Küngas kinnitas, et OÜ Raldon (Mati Tusovile kuuluv ettevõte – toim) on siseministeeriumi teavitanud kavast nn politseimaja ehk endine Kalevi kommivabriku kinnistu koos rendilepingutega edasi müüa.

Kehtivate rendilepingute kohaselt omanikuvahetusega lepingu tingimused üürnikule ei muutu,” märkis Küngas. Politseiametil ja piirivalveametil on OÜ-ga Raldon sõlmitud rendilepingud Pärnu maantee 139 maja kohta, mis kehtivad politsei-ameti puhul kuni 2024. aasta maini ning piirivalveameti puhul kuni oktoobrini 2025.

Eesti Päevalehe andmetel on müügitehingu nõustajaks Rootsist pärit Catella Corporate Finance, kes on Euroopas üks tuntumaid kinnisvaratehingute nõustajaid.

Müügis on magusad, 20 aastaks sõlmitud rendilepingud Eesti jõuametitega. Riigikontrolör Mihkel Oviir andis 2006. aastal avalikustatud aruandes lausa hävitava hinnangu Keskerakonna tipp-poliitikute eestvedamisel sõlmitud politseimaja rendilepingutele endises Kalevi kommivabrikus.

Oviiri hinnangul oleks riigile tulnud soodsam maja ise ehitada, selle asemel et seda Mati Tusovi firmalt Raldon rentida. 2003. aastal rendilepingu sõlmimise ajal kuulus hoone veel Oliver Kruuda ettevõttele Kalev, praegu kuulub see Kruuda äripartnerile Tusovile.

Eeldusel, et Tusovi firmaga lepingut ei katkestata, makstakse lepingu järgi 20 aasta jooksul politseimaja eest renti umbes 780 miljonit krooni – varem on märgitud, et kokku läheb aastas maksumaksja taskust Tusovile umbes 39 miljonit krooni. Puhast renditulu, millest on maha arvatud kommunaal- ja halduskulud, saab maja omanik Oviiri arvutuste järgi 271 miljonit krooni.Lepingu teeb huvitavaks 2004. aastal sinna lisatud punkt, et riik kohustub 11 aasta renti tasuma ka siis, kui kavatseb jõuametid enne lepingu lõppu majast välja kolida.

Müügitehingu nõustajafirma Rootsi ettevõtte Catella Corporate esindaja Aleksandrs Tralmaks ütles Päevalehele, et tal pole võimalik teemat täpselt kommenteerida. Tralmaks ei soostunud ka nimetama, kellega praegu läbirääkimisi peetakse. Eesti Päevalehe andmeil käib jutt ühest suurest Euroopa kinnisvarafondist. Tehing on esialgu viibima jäänud, sest raha pole veel koos.

Pakkusid riigiasutustele

Eelmise aasta lõpus saatsid Oliver Kruuda ja tema äripartner Mati Tusov mitmele riigiasutusele kirja, milles pakkusid riigile osta nn Kalevi kvartalit, mis puudutas Pärnu mnt 139 ja selle naaberkinnistuid. Kinnistute vääruseks peeti kuni 200 miljonit krooni.

“Käesolevaga soovime Teile tutvustada ideekavandit riigi jaoks strateegiliselt oluliste asutuste koondumisest ühte piirkonda tõhustamaks asutustevahelist koostööd ja tagamaks asutuste maksimaalne turvalisus,” seisis Kruuda alluva Peeter Lillestiku ja Tusovi allkirjaga kirjas. Riik aga ei võtnud toona pakkumisest tuld.

“Ma ei tea võõraste asju,” kommenteeris eile müügiplaane Oliver Kruuda. “Kui teie oma maja müüte, siis mina ei tunne ju selle vastu huvi.” Kruuda äripartner Mati Tusov jäi eile kommentaarideks kättesaamatuks.

Leping

Magusad rendilepingud magusa kliendiga

•• Endises kommivabrikus asuvad Põhja politseiprefektuur, politseiamet ja piirivalveamet.

•• Kokku on prefektuuri kolimisest alguse saanud lepingutega 20 aastaks kindlustatud umbes 19 000 ruutmeetrit pinda, aastas maksab riik renti umbes 39 miljonit krooni.

•• Põhja politseiprefektuur rendib 10 000 ruutmeetrit. Praegu maksab politseiprefektuur 170 krooni ruutmeetri eest.

•• Politseiamet rendib 5750 ruutmeetrit pinda hinnaga 165 krooni ruutmeetri eest.

•• Pärnu maantee 139/1 kolinud piirivalveamet võtab enda alla 3300 ruutmeetrit hinnaga 150 krooni ruutmeetri eest.