President Toomas Hendrik Ilvese kodutalu Ärmaga seotud olukorra kohta võib veidi liialdades öelda, et president ei saa maale koju sõita, kui tal tekib selleks ootamatu soov ja võimalus. Kui Ärmal on ükski turismitalu külaline, peab president ootama tema lahkumist ning alles siis, pärast järjekordset talu turvakontrolli, võib president koju minna.

Juhul kui Ilves tahaks mõnda riigipeast kolleegi oma talus vastu võtta ja talle lausa öömaja pakkuda, oleks turvareeglid veelgi karmimad. Külalismaja avas presidendi abikaasa Evelin Ilves kolmapäeval.

Juba 2001. aasta juunis kirjutas toonane Euroopa Liidu ühinemisvolinik Günther Werheugen alles taastamisjärgus Ärmat külastades: saagu sellest kohast euroopaliku Eesti taassünni sümbol! Werheugen külastas hiljuti taas Ärmat ja tõdes muutusi nähes: “Ma ei ole ometi selles kohas varem käinud.”

Turismitalu äriplaanide ning presidendi julgeolekunõuete ühitamisele ei ole siiani sobivat lahendust leitud ning esialgu on talu pigem külalismaja kui kodu.

Talu kui ametlikku külaliste vastuvõtu kohta president praegu kasutada ei saa, kuigi see oleks hea visiitkaart ka riiklike külaliste võõrustamiseks.

Kolm miljonit krooni laenu

Osaühing Erma Maa, mille juht on Evelin Ilves ning millele kuuluvad Erma Pargiks kutsutavad külalismajad, on võtnud kolm miljonit krooni laenu, mis on antud konkreetseks turismiga seotud äritegevuseks. Lihtne oleks osta turismitalult teenuseid riiklike ülesannete täitmise puhul, kuid see ei ole võimalik korruptsiooniseadusest lähtudes.

Presidendi kantselei otsib Eesti Päevalehe andmeil koos-töös Erma Maa osaühinguga juriidiliselt ja majanduslikult korrektset lahendust. Presidendipaari ümbritsevad inimesed mõistavad Ärma talu kui presidendi kodu ning Erma Maa kui äriühingu keeruka kooseksisteerimise probleemi.

Evelin Ilves ütles Erma Pargi ametlikul avamisel, et lähiajal jätkab külalismaja tegutsemist nagu juba varasemad kaks kuud, võõrustades külalisi. “Inimestele meeldib siin, nad ütlevad lahkudes, et neil on hea meel, et jagame teistega seda, mis meil on,” ütles Evelin Ilves.

Ärma talu ehk Erma Park

•• 1763. aastast Ilvese esivanematele kuulunud Ärma talu praeguses Abja vallas Viljandimaal kannab ametlikes registrites kunagise eksituse tõttu nime Erma, mis andis ka turismitalule nime.

•• Esialgu raamatukoguks kavandatud laudavaremetele rajatud külalismajas on 14 kohta, mille hulgas on ka ligi 7000 krooni ühe öö eest maksev presidendisviit, kus presidendipaar pärast külalismaja valmimist ka ise kodus olles elab.

Perekonna enda elumaja, milleks on koht avaral taluõuel külalismajadest veidi eemal, oli kavas järgmisena ehitada, kuid Evelin Ilvese sõnul on see kava presidendi ametiajal edasi lükatud.

•• Ärmal elab ja töötab püsivalt noor perekond: Kadi ja Marko Kass koos esimese klassi lõpetanud tütre Liisi ning aastase poja Uku Karliga. Suurema hulga külaliste puhul kutsutakse Abjast mõni inimene appi.

•• Erma Park ei ole mõeldud massikülastusteks, mistõttu on seal ka kõrge hinnaklass nii tubadel kui ka ekskursioonidel. Tubade hinnad üheks ööks kahele inimesele kõiguvad 1625– 6900 krooni vahel ning kogu kompleksi ööpäevaks üürimine maksab 25 900 krooni.

•• Külalisi niisama möödaminnes taluõuele astuma ja tassikest kohvi jooma ei oodata, sest nii perele endale kui ka külalistele on oluline privaatne olemine ja talu pole massiturismiks mõeldud.