Kärdla kultuurimajas kohtuistungil viibiva Hiiu Lehe peatoimetaja Harda Roosna sõnul kuulas saal süüdistust rahulikult, kuid rahvas hakkas ägedalt sumisema, kui Meri kaitsja Sven Sillar hakkas Meri tegusid õigustama.

„Tagareas hüppas vana mees vihaselt lausa püsti,“ kirjeldas Roosna.

Kaitsja Sillar taotles veelkord, et Merile tehtaks uus arstlik ekspertiis selle kohta, kas ta on võimeline kohtuprosessi läbi tegema. Viimane ekspertiis tehti süüdistatavale neli aastat tagasi.

„Kohtuniku küsimusele, kas Meri suudab veel paari kannatanu tunnistused ära kuulata, vastas Meri, et sellist tunnet tal küll pole, et enam kannatada ei suuda,“ vahendas Hiiumaa ajakirjanik, kelle sõnul on Meri küll vana mees ja käib kepiga, kuid viskab istungi vaheaegadel oma toetatajtega nalja.

Vaheajal oli Meri Roosna sõnul ümbritsetud noorematest naistest, kes teda oma kangelaseks nimetasid. „Üks blondiin rääkis Merile, kuidas ta oma 15aastasele tütrele pronkssõduri juures teda kui kangelast näidanud on. Seepeale pahandas üks kannatanu, kes küüditati 3aastaselt, et kuidas saab seda meest kangelaseks nimetada, kui ta on kurjategija,“ kirjeldas Roosna. „Seepeale teatas üks Meri toetaja: kui võtate meilt kangelased ära, siis andke uued kangelased asemele!“

Kohtuistung Arnold Meri üle lõppes, sest kohtunik otsustas arvestada Meri kaitsja Sven Sillari taotlust kohtualuse tervisliku seisundi ekspertiisiks.

„Kuulati ära vaid süüdistus ning ühtegi kannatanut ega tunnistajat ette ei kustutud,“ ütles Hiiu Lehe peatoimetaja Harda Roosna.

„Pärast istungit andis Meri kolm pikka intervjuud Vene kanalitele,“ vahendas Roosna veel. „Ta tuletas küsimuste peale meelde oma kuldtähe saamist.“

Arstlik ekspertiis tehakse Merile juuni alguses ning istung jätkub tõenäoliselt detsembris.