Tallinna börsi indeks OMXT langes eile viimaste aastate rekordilised 5,7 protsenti, kuid spetsialistid nimetavad langust pigem korrektsiooniks kui krahhiks ega näe paanitsemiseks põhjust.

“Investoritele soovitan: olge targad!” vastas Tallinna börsi kommunikatsioonijuht Tex Vertmann küsimusele, mis saab edasi. “Mõelge oma investeerimis- eesmärgile ja kui see on tänaseks täitunud, siis võite kasumi välja võtta. Kui eesmärk on panna raha tulevikuks kõrvale, ei ole vaja tänasele hinnakorrektuurile reageerida.”

“Neil, kellel on positsioonid olemas, soovitaksin ma osaliselt müüa ja kasumit võtta, sest suure tõenäosusega olete plussis. Aktsiatel on  veel kõvasti ruumi allapoole tulla,” ütles Eesti Päevaleht Online’ile Tarkinvestor.ee asutaja ja investeerimisspetsialist Kristjan Lepik. Tema sõnul pole languses midagi eriti imelikku, sest ka eelnev tõus on olnud väga tugev.

Lepik on tema enda sõnul juba paar kuud öelnud, et investoril pole Tallinna börsil suurt midagi teha – hinnatase on nii kõrge, et sellistelt tasemetelt ostmine pole investeerimine, vaid spekuleerimine. Eesti Panga finantsvahenduse osakonna juhataja Sven Meimer kinnitas, et langust ei saa kindlasti nimetada krahhiks, vaid see on põhjendatud korrektsioon.

“Arvestades juba möödunud aastal alguse saanud väärtpaberite hinna pidevat tõusu, ei ole väärtpaberite hindade languses Tallinna börsil midagi eriskummalist. Pigem võib öelda, et väärtpaberite hinnad börsil on võtnud suuna majanduslikult enam põhjendatud hindade poole,” selgitas Meimer.

Languse taga väikeinvestorid

Vertmanni sõnul olid eilse languse taga eelkõige väikeinvestorid, kes on soovinud oma kasumi realiseerida. Kasumit on võetud tegelikult terve nädala jooksul, aktiivsem tegutsemine algas üleeile õhtul ja jätkus eile kella 11-ni. Sellest ajast aga püsisid hinnad stabiilsed, mis tähendab, et turg leidis sellise hinnataseme, millelt tekkisid uued ostjad.

“Tehingute mahud on olnud väikesed (kuigi arvuliselt on tehinguid palju) ja suurte institutsionaalste investorite müügihuvi esialgu märgata ei ole. Eks pärast pikaajalist ja käesoleva aasta algusest toimunud väga järsku hinnatõusu toimubki mõningane korrektuur,” ütles Vertmann.