"Ma ei tunne karvavõrdki piinlikkust, et pole oma tööga hakkama saanud," ütles Koppel eile. August Koppel esitas lahkumisavalduse linnapeale möödunud neljapäeval. Samal päeval esitasid linnavolikogu menetlusse linnavalitsuse liikme Koppeli umbusaldamise eelnõu volikogu fraktsioonid Paremerakonnad ja Mõõdukad ning Reformierakond.

Keskerakondlasest teenekale munitsipaaltöötajale August Koppelile heidetakse ette õismäe elumajadele hooldajate leidmiseks mullu detsembris korraldatud konkurssi, millel osalesid Haabersti linnaosa valitsuse töötajate erafirmad linnaosa valitsuse siseinfot kasutades. Linnavalitsuses läbi viidud ametkondlik juurdlus tuvastas vastuolu riigihangete seadusega.

Seitsme osaleja ning ühtlasi võitja hulgas olid ka linnaosa vanemale ja tema pojale kuuluvad firmad AS A-Tee ja AS Kaskater. Koppeli erafirma täidab muu hulgas ka lepingut linnaosa haridusosakonnaga. Ametkondlik juurdlus tuvastas vastuolu korruptsioonivastase seadusega.

August Koppel tellis ametkondliku juurdlusega konkureeriva õigushinnangu Tartu ülikooli õppejõult vandeadvokaat Indrek Koolmeistrilt. Koolmeistri hinnangul pole August Koppeli tegevus vastuolus avaliku teenistuse seaduse, korruptsioonivastase seaduse ega riigihangete seadusega.

Linnapea Robert Lepikson kommenteeris vastandlikke hinnanguid eile Tammsaarele viidates: "Eestis on ammustest aegadest nii tõde kui õigus, õiguse väljaselgitamiseks tuleb kohtusse pöörduda." August Koppel kinnitas, et kohtuskäiku ta ei kavatse.

Koppel pidas eile vajalikuks oma lahkumist ka pikemalt põhjendada. Tema enda sõnul ei kuulunud ta hooldusfirmade konkursikomisjoni ega vastuta selle otsuste eest. Samuti leidis Koppel, et tema osa linnaosa vanemana konkursi korraldamises lõppes korraldusega, millega ta tegi kinnisvarahoolduse osakonnajuhatajale Peeter Puustale ülesandeks konkurss korraldada.

Koppel ei suutnud eile üheselt hinnata, kas konkurss oli avalik või kinnine. "Seadus nimetab mitmeid võimalusi sellise konkursi korraldamiseks, kõige rohkem sobiks see konkurss piiratud pakkumiste alla," ütles ta. "Kogu vastutus konkursi eest lasub Peeter Puustal."

Haabersti kinnisvarahoolduse osakonnajuhataja Peeter Puusta on täna viimast päeva tööl, homsest on ta omal soovil ametist prii. Eile õhtul kinnitas Puusta, et linnaosa vanem oli konkursi käigust kogu aeg teadlik.

"Seitsme firma juhid olid ammu enne Augusti kabinetis koos, kui konkursi korraldamise korraldus alla kirjutati," rääkis Puusta. "Siis andis keegi talle nõu, et midagi tuleb ikka vormistada ka. Konkursikomisjon pole kordagi koos käinud, ühtegi protokolli pole olemas. Linnaosa asevanem Rudolf Oberg ainult vormistas firmadele teeninduspiirkonnad."

Peeter Puusta ei soovinud öelda, miks ta ametist lahkub.

Linnasekretär Toomas Sepa sõnul ei saa ametist lahkuv Haabersti vanem August Koppel linnalt erinevalt töölt lahkunud Kesklinna vanemast Jüri Otist linnalt kompensatsiooni, sest Koppelil pole sel ametikohal vajaliku kestusega staazhi.

MARIKA MILVE