Nii nagu 25 aastat tagasi, istub ka täna Virumaal ratastele poolteist tuhat roheliste rattaretkel osalejat, kellest paljudel on südames mure võimaliku fosforiidikaevandamise pärast. Saja seitsmekümne viie kilomeetri pikkuse rattaretke „Kuidas elad, Pandivere?” üks olulisemaid teemasid on sel aastal just fosforiidivarude võimaliku uurimise ja kaevandamise kohta selguse saamine. Selleteemaline väitlus toimub laupäeval Väike-Maarja ligidal Eipri külas.

Maavarasid peaks uurima

Vahetult enne väitlust teatas VKG, et jätab oma esindaja kohtumisele saatmata. Juhatuse fosforiidiküsimuste nõunik Riho Breivel selgitas, et kuna kontsern on pärast oma fosforiidihuvi väljakuulutamist kogunud rohkesti avalikku vastuseisu, siis nüüdseks on aeg maha võetud. Jaanuaris keemiakontsernis ametisse astudes oli Breivel aktiivne selgituste jagaja ja eri tasanditel kohtumiste korraldaja, et selgitada VKG fosforiidiplaane. Nüüd tunnistas ta, et suhtus avalikkuse vastuseisu murdmisse ehk sinisilmselt.

„Meil tuleb tempot tagasi tõmmata, oodata nii avalikkuse kui ka poliitikute arusaamade muutumist, veendumisele jõudmist, et Eesti fosforiidivarusid on siiski vaja uurida. Iga riik peaks ju teadma, mis maavarad tal on. Pole õige, et kasutame tänaseni nõukogudeaegsed andmeid, mis ei pruugi sugugi õiged olla,” leidis Breivel. Ta lisas, et omaaegseid uuringutulemusi võidi ka võltsida, et Moskvast kaevanduste jaoks suuremaid investeeringuid saada.