Kaks aastat tagasi muudeti Eurovisiooni lauluvõistluse formaati, kuna osaleda soovivate riikide arv tõusis juba liiga suureks. Nii jaotatigi võistlus kaheks - eelvooruks ja finaaliks.

Kummalgi aastal pole Eesti eurolaul eelvoorust edasi pääsenud. Kuna 2003. aastal sai ansambel Ruffus Riias peetud kontserdil 21. koha, tähendas see automaatselt Türgis eelvoorus osalemist. Sinna saadeti ülekaalukalt rahvalemmikuks saanud tütarlaste ansambel Neiokõsõ, kes oma murdekeelse lauluga "Tii" jäi napilt finaali pääsenud esikümnest välja. 2005. aastal esindas Kiievis Eestit tüdrukutepunt Suntribe lauluga "Let's Get Loud", kuid ka nende tee lõppes poolfinaalis.

Sel aastal otsustas Eesti taas hääletusõiguse anda professionaalsele žüriile ning esmakordse uuendusena paluti neljal heliloojal (Priit Pajusaarel, Mikk Targol, Ivar Mustal ja Alar Kotkasel) kirjutada lugu, mis pääses automaatselt Eesti eelvooru finaali.

Võidulaulu “Through My Window” autoriks oligi Alar Kotkas koos Pearu Pauluse ja Ilmar Laisaarega. Sõnad on Jana Hallaselt. Esitajaks 23-aastane rootslanna Sandra Oxenryd, kes taustalauljateks haaras kaasa oma sõbrad - Emma Anderssoni, Carita Nyströmi ning Jacob Gyldenskogi. Neljale rootslasele olid toeks kogenud Eesti eurolauljad Jelena Juzvik ja Dagmar Oja.