Eile õhtupoolikul juhtus Tartumaal väga raskete tagajärgedega õnnetus, kui täispuhutav batuut võttis tuule alla. Batuudilt kukkunud kaks last hukkusid ja kolm viidi raskete vigastustega haiglasse.

Esialgsetel andmetel peeti Tartumaal Tõrvandi alevikus laste sünnipäevapidu, kus lapsed hüppasid täispuhutaval kompressoriga batuudil. Ühel hetkel võttis batuut tuule alla ja lendas mitmekümne meetri kõrgusele õhku. Eesti Päevalehe allika sõnul lendas batuut aiast välja üle sõidutee ja maandus kõrval oleval viljapõllul.

Batuudilt kukkunud poiss ja tüdruk, sündinud 2007. ja 2009. aastal, surid olenemata meedikute pikaajalistest elustamispüüetest. Kolm last viidi väga raskete vigastustega haiglasse. Tartu ülikooli kliinikumist öeldi „Aktuaalsele kaamerale”, et haiglas viibivate laste olukord on raske, aga mitte eluohtlik.

Politsei alustas õnnetuse täpsete asjaolude selgitamiseks kriminaalmenetluse paragrahvi alusel, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatusest.

Batuut lendas minema

Batuute müüva Batuudid.comi (firma ei ole seotud kõnealuse õnnetusega – J. V.) instruktori Argo Ralja sõnul ei ole Eestis sellist õnnetust tema teada varem juhtunud. „Ma tean, et Venemaal juhtus mõned aastad tagasi selline asi, et batuut lendas minema. Ma ei mäleta, kas seal surma ka keegi sai, aga see oht on,” sõnas Ralja. Ta lisas, et tugeva tuule korral on nemad vahel ka üritusi ära jätnud.

See oht on, kui batuut ei ole korralikult kinnitatud.

„Selles, et batuut õhu alla võib võtta, ei ole midagi üllatavat. See oht on, kui batuut ei ole korralikult kinnitatud,” ütles Ralja. Tema sõnul keelas Läti tarbijakaitseamet riigis enamiku batuutide kasutamise, sest polnud teada, kus ja millal on need toodetud ja kes nende kasutamise eest vastutab.

Ralja hinnangul on ebakvaliteetsete batuutide puhul mitu aspekti, mis võivad selle ohtlikuks teha. „Üks asi on põrkamatuses, aga tihti on neid (ebakvaliteetseid batuute – J. V.) ka keeruline kinnitada või kipuvad need kinnitused katki minema,” lausus Ralja.