Tegemist on Keskerakonna poolt sügisel menetlusse antud eelnõuga, mille kohta on erinevad osapooled küll öelnud, et selles on paljugi kaalumisväärset — näiteks uurimise tähtaegade pikkused ja inimeste põhiõigused –, ent praegusel kujul pole sellega midagi peale hakata.

Riigi peaprokurör Norman Aas on Eesti Päevalehele antud intervjuus eelnõu kommenteerides öelnud lausa nii, et kavatsus keelata prokuröridel kohtuotsuste edasikaebamine sarnaneb Silvio Berlusconi käitumisega Itaalias ning kui seaduseelnõus välja pakutud muudatusettepanekud jõustuksid, muutuks korruptsioonikuritegude ja organiseeritud kuritegevuse uurimine tunduvalt raskemaks.

Eelnõus samas küll mõndagi kaalumisväärset leidnud riigikohtu seisukoht riigikogu õiguskomisjonile oli, et praegusel kujul on eelnõu toores, mistõttu tervikuna seda toetada ei saa.

Kummaline meelemuutus

Isegi valitsus leidis, et mitmeid muudatusettepanekuid eelnõus saaks põhimõtteliselt küll toetada, kuid need vajavad põhjalikumat analüüsi. „Praegusel kujul takistab eelnõu kriminaalmenetluse läbiviimist, eriti just organiseeritud ja raskete peitkuritegude puhul,” oli toonase justiitsministri Kristen Michali riigikogu õiguskomisjonile koostatud kirjalik seisukoht.