Tuttavailmeliste hallide, roheliste ja siniste prügikonteinerite perre on lisandunud pruunid kogumiskastid biolagunevate jäätmete sorditult kogumiseks.

“Biolagunevate jäätmete eraldi sorteerijate hulk kasvab iga päevaga,” kinnitas jäätmekäitlusfirma Cleanaway tegevdirektor Argo Luude eile. “Kui auto, mis käib biolagunevaid jäätmeid kogumas, käis alguses sõna otses mõttes nalja tegemas, siis nüüd on tööd ikka üksjagu.”

Biojäätmete sortimine on kohustuslik enam kui kümne korteriga kinnistutel Nõmmel, Pirital, Kesklinnas, Kristiines, Põhja-Tallinnas ja Haaberstis ning Mustamäel Szolnoki piirkonnas.

“Eelmise aasta suve teisel poolel saatsime kirja 600 ühistule, kel pidi konteiner olema, ja 20–30 ühistut reageeris,” meenutas Luude. “Nüüd on linn hakanud aktiivselt kontrollima ja tulemused on näha.”

Üleöö ei muutu midagi

Biolagunevate jäätmete konteineri värvina on jäätmehoolduseeskirjas märgitud küll pruun, ent tegelikult võib kasutada ka muud sobiva suurusega konteinerit, kui sel on sisule viitav kiri.

Cleanaway teeninduspiirkondades on tihti siiski tulemuseks “tavalisest kõrgema biojäätmete sisaldusega olmejäätmed”.

Keskkonnaameti osakonnajuhataja Jana Kivimägi sõnul on prügisortimises linlastel veel arenguruumi.

“Selge on, et inimesed vajavad kohanemisaega ja käitumisharjumused tervel elanikkonnal üleöö ei muutu,” nentis ta.

Biolagunevate jäätmete konteinerisse sobib liha-kala, köögi- ja puuviljad, köögi- ja puuviljade koorimisjäägid, leib-sai, poolfabrikaadid, pagari- ja kondiitritooted, juust, või ja margariin ning muud tahked toidujäätmed, majapidamispaber, pabersalvrätid, kohvipaks, paberfiltrid, teepakid, toataimed ja lõikelilled.